Programok

56 könnycsepp Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben


56 könnycsepp Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben (2017.03.08. - 2017.05.07.)

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt 2017. május 7-ig a Laczkó Dezső Múzeumba egy új időszaki vándorkiállításra, 56 könnycsepp, Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben címmel. Bővebben Rövidebben

A Nemzetközi Nőnap alkalmából tisztelegve a 20. századi magyar történelem kiemelkedő női alakjai előtt. A kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása.

A Laczkó Dezső Múzeum újonnan nyíló kiállításának előzménye a 2016. december 6-án megnyílt „Büszke nők Veszprémben” – a veszprémi Várbörtön 1956-os eseményekről szóló tárlat-együttesének legújabb kiállítása. Mely szintén a kiemelkedő női szerepvállalásnak az 1956. december 6-i Veszprémben lezajlott néma nőtüntetésnek állít méltó emléket.

 

A kiállítás bemutatása:
A visszaemlékezések, történeti kiadványok, sokszor csak a december 4-i nőtüntetés leírásában emlékeznek meg a nők szerepéről a forradalomban. Holott a nők is csatlakoztak a forradalomhoz, sebesülteket ápoltak, röpcédulát gyártottak, konyhán segítettek, nemegyszer részesei voltak a harcoknak és a forradalom leverésének következményei is ugyanúgy befolyásolta életüket. Kiállításunk az „56 könnycsepp” - Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben 28 hölgynek az életútján keresztül mutatja be, hogyan is hatottak a nők az 1956-os forradalomra és hogyan hatott a forradalom az ő életükre.

A rövid életrajzokból kiderül, hogy a bemutatott hölgyek egy része, hasonló családi körülmények közül jött. Több gyerekes munkás- vagy parasztcsaládból származott, apa nélkül vagy fiatalon meghalt anyával, nevelőszülőknél vagy menhelyen nevelkedett, segédmunkásként vagy takarítóként dolgozott. A forradalomhoz baráti társaságokkal együtt vagy véletlenül a helyszínen járva csatlakoztak.

            Az asszonyok közül néhányan a rendszerváltás után részt vettek a Történelmi Igazságtétel Bizottság vagy a POFOSZ munkájában, segítettek a többieknek kárpótlási ügyekben. A többség betegen, rokkantnyugdíjasan vagy nagyon kevés nyugdíjból él, s talán csak a közvetlen környezetük ismeri életük történetét, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezért tűzte ki céljául, hogy az asszonyi sorsokra hívja fel a figyelmet, a forradalom harcosaira és ápolóira, a férjeikhez hű feleségekre, az apjukat elveszítő gyerekekre.

Jakusch Gabriella
Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztály osztályvezető
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
A kiállítás megtekinthető 2017. május 7-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

 

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.03.08. - 2017.05.07.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör