Programok

70 éves visszhang a Holdról


70 éves visszhang a Holdról (2016.04.14. - 2016.06.10.)

Emlékkiállítás Bay Zoltán akadémikus sikeres magyar holdradar kísérlete 70. évfordulóján. Bővebben Rövidebben

2016. április 14-én, csütörtökön 16.30-kor nyílik a 70 ÉVES VISSZHANG A HOLDRÓL – Bay Zoltán emlékére című kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban (Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

„Az 1903-ban végrehajtott első motoros repülés jelentőségét csak késve érzékelték az első világháborúra készülő nagyhatalmak katonai vezetői. Igaz, az akkori repülő eszközök technikai színvonala (törékeny szerkezet, kis motorteljesítmény, mai személygépkocsikhoz hasonló végsebesség, hadi alkalmazhatóság) joggal táplált kétségeket alkalmazása iránt. A két világháború közötti időben a repüléstechnika rohamos technikai fejlődése azonban megerősítette Giulio Duchet olasz tábornok légiuralom-elméletének helyességét. „Egy elkövetkezendő háborúban az a hadban álló fél lehet a győztes, aki képes az abszolút légiuralom megszerzésére. Önálló légierőt kell felállítani, melynek gépei az ellenséges hátországban megsemmisítő légicsapásokkal hatalmas pusztítást végeznek, ezzel megtörik az ellenfél háborús elszántságát.”

Az ellenséges repülőeszközök időbeni felderítése lehetővé teszi a támadó szándék korai felismerését, és lehetőséget teremt a védelem hatékony megszervezésére. Erre a célra legalkalmasabb eszköznek a múlt század harmincas éveiben a német Christian Hülsmayer, Rudolf Kühnold és a brit Sir Watson Watt radarkísérletei bizonyultak legsikeresebbnek, radar kifejlesztése történt meg, világszínvonalú paraméterekkel, tömeggyártása azonban nem, hazánk német megszállása miatt.

1946-ban, a németek által elhurcolt és a szovjetek által hadizsákmányként elszállított (anyag, alkatrész és gyártási) eszközök hiányában, a hazai lokátor-gyártás újrakezdése nehezen indult be. Bay Zoltán és munkatársai a megmaradt alkatrészekből mégis olyan készüléket konstruáltak, amellyel február 6-án sikeresen megmérték a Föld – Hold távolságot. Világszínvonalú teljesítményüket egy nem hadviselt amerikai katonai kutatóintézet kollektívája csak alig néhány héttel előzte meg. A Bay-féle technikai megoldás újdonság-értékét még a konkurensek is elismerték. A professzor 1948-ban kényszerült az USA-ba emigrálni, ahol a washingtoni George Washington Egyetem tanszékvezető tanáraként oktatott, kísérletezett élete végéig. Megteremtette a radarcsillagászat tudományát, foto-elektron-sokszorozót épített Werner Karl eisenberg atomfizikusnak, javaslatára 1983-ban Párizsban a Nemzetközi Mérésügyi Konferencián elfogadták a méter új etalonját (a fény által vákuumban a másodperc 1/299792456-od része alatt megtett út = 1 méter), egyebek mellett.

Az emlékkiállítás a kimagaslóan jelentős nemzetközi tudományos eredményt elért magyar-amerikai tudós életműve előtti tisztelgés, a rádiótechnikai (radar) fegyvernem eddig a nagyközönség előtt alig ismert szolgálati ágának bemutatása (a Hold-radar kísérlet fegyvernemi emléknap is), és a magyar műszaki és hadtudományok iránti figyelem felkeltésének igényét hordozza. Célunk megvalósításához különösen jelentős támogatást nyújtott Szabó Pál nyugállományú mérnök ezredes, a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred elődjének parancsnoka, tudományos kutató, a „Radarokkal a lopakodók ellen” című akadémiai könyvkiadvány szerzője, valamint a helyi katonai szervezetek. A kiállítás a Laczkó Dezső Múzeum jóvoltából, múzeumpedagógiai kiállítás-sorozata keretében valósul meg.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2016.04.14. - 2016.06.10.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör