Programok

A kamra titkai - tartósítás régen és ma gasztrotörténeti előadás a Laczkó Dezső Múzeumban


A kamra titkai - tartósítás régen és ma gasztrotörténeti előadás a Laczkó Dezső Múzeumban (2017.02.09 16:30 - 18:00)

A Laczkó Dezső Múzeum 2017. február 9-én, csütörtökön 16:30-kor gasztrotörténeti előadásra várja az érdeklődőket. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2017. feb. 9. csütörtök 16:30 - 18:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
 

Az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításhoz kapcsolódva Adamecz Alexandra élelmiszermérnök előadásában bepillanthatunk a tradicionális és a jelenkori tartósítási technikák világába.  Az előadást kóstolók teszik még élményszerűbbé.

 

A főzés, ételkészítés, étkezés az őskorban még rituális eseménynek számított, társadalmi jelentősége volt lényeges. A főzés helyszíne, a konyha sokáig nappali és hálószoba is volt egyben, a bútorzat is ezt tükrözte. 18. századig nyílt tűzhelyeken készítettek ételt. Az első megbízhatóan működő elektromos sütő megjelenése 1930-től, a konyhagépeké 1940-től datálható.

Az élelem tárolhatósága évezredeken át létfontosságú volt a társadalom túlélése szempontjából. A tartósító műveletek célja: az élelmiszerekben található mikroorganizmusok szaporodásának gátlása/elpusztítása, illetve mikrobás szennyeződés kizárása/újraszennyeződés megakadályozása, melyek ökológiai tényezők szabályozásán alapulnak (fény, hőmérséklet, víz).

A hőkezelés, hőelvonás, vízelvonás régóta ismert ma is alkalmazott módszerek. Azonban a ma élelmiszeripara ennél újabb módszereket is alkalmaz, mint például a besugárzásos tartósítás (ultraibolya vagy ionizáló sugárzással); a szerves és szervetlen tartósítószerek alkalmazása (ecetsav, citromsav, szorbinsav, szén-dioxid, kén-dioxid); a szabályozott légterű tárolás; a módosított légterű csomagolás; az SSP („polcálló termékek”) és a sous-vide technológiával előállított termékek.

A változó fogyasztói igények azonban a biztonságos és tápláló élelmiszereken túl egyre növekvő elvárásokat támasztanak az érzékszervi minőség iránt is, és ennek a követelménynek ezek a hőkezeléses technológiák nem mindenben felelnek meg. Ezért, továbbá energiatakarékossági okból is, fokozódó figyelem fordul a hagyományos és kíméletesebb tartósítási technológiák valamint az alternatív energiaforrások felé.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.02.09 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör