Programok

A Szent László-legenda falképei a középkori Magyarországon


A Szent László-legenda falképei a középkori Magyarországon (2017.07.04 16:00 - 18:00)

2017. július 4-én, kedden 16:30 órai kezdettel Jánó Mihály PhD művészettörténész, erdélyi kutató tart előadást a Laczkó Dezső Múzeumban. A program a múzeum Szent László emlékezete című új időszaki kiállításhoz kapcsolódik. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2017. júl. 4. kedd 16:00 - 18:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum
 

Az előadás a lovagkirályról szóló legismertebb, a kerlési leánymentő lenegda templomi falfestményen megörökített képsorait mutatja be és elemzi. A programot megelőzően Fogl Krisztán történész tárlatvezetést tart a Szent László Emlékezete című kiállításban 16 órai kezdettel.

"A 14- 15. században a Magyar Királyság területén szinte minden templomban megfestették Szent László király kerlési leánymentő legendáját. A legenda alapjául valós történeti esemény szolgált, amelyet a 12. századi Gesta Ladislai regis (László király cselekedetei) című krónika jegyzett fel, és később, miután ez elveszett, szövege valószínűleg más változatokkal keverve a Képes Krónikából vált ismertté.
A krónika szerint 1068-ban a kunok (valójában besenyők és uzok) Moldova felől betörtek Magyarországra, végigpusztították Erdély északi területét, egészen Bihar váráig. Onnan visszatérve Kerlésig jutottak, amikor Salamon király magyar serege utolérte őket, és megütközött velük. Az ütközetben László észrevette, amint egy kun egy magyar lányt magával ragadva lóháton menekülni próbált. Üldözőbe vette, majd lóról leszállva megbirkózott vele. Végül László segítségével a megmentett leány a kunt kivégezte.
Ezt a történetet később több más krónika is feljegyezte, ám az utókor számára leginkább a templomok falfestményei őrizték meg bizonyos jelenetekkel kibővítve.

Az előadás az epikus hagyományokat is számba véve a magyar művészet kiemelkedő fontosságú képsorát ismerteti, részletesen bemutatva azokat a falfestményeket, amelyek a középkori Magyarország templomait díszítették, és máig megmaradtak."

Jánó Mihály
művészettörténész


A program díja 600Ft./fő

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.07.04 16:00 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 08
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör