Programok

A VMK májusi Filmklubjának programjai


A VMK májusi Filmklubjának programjai (2017.05.08. - 2017.05.31.)

A nyári ínséges, Filmklubmentes hónapok előtt még lesz lehetőség "feltankolni"! A májusi csemegék közt szerepel animációs és dokumentumfilm is, búcsúzóul pedig egy szinkronos francia vígjátékkal készülnek. Bővebben Rövidebben

 

Május 8. (hétfő) 18.00

VMK színházterme

Filmklub

A vörös teknős

(szöveg nélküli, japán-francia animációs film, 80' 2016)

Kísérőfilmje: Bucsi Réka - Love című 12 perces díjnyertes animációja.

R.: Michael Dudok de Wit

A japán stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az egészestés alkotás az Oscar-díjas rendező kilencévnyi megfeszített munkája eredményeként született. Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát. (Mozinet)

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál (2016) - Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert. Oscar (2017) – legjobb animációs film jelölés.

 

Korhatár: 6 év

Belépődíj: 800 Ft

Évadzáró akciós bérlet: 1950 Ft / hónap

VMK-kártyás rendezvény

 

 

Május 15. (hétfő) 18.00

VMK színházterme

Filmklub

Az utolsó család

(feliratos, lengyel életrajzi film, 123' 2016)

 

R.: Jan P. Matuszynski

Sz.: Aleksandra Konieczna, Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik

 

A fanyar humorú és drámai mozi bejárta a világ filmfesztiváljait: Locarnóban a legjobb színésznek járó díjat nyerte, Chicagóban a művészi rendezést és a fényképezést ismerték el, míg a Lengyel Filmfesztiválon a legjobb film, színész és színésznő, valamint a közönség elismerését kapta. Amilyen különleges volt a lengyel Beksiński család élete, olyan rendkívüli a róluk készült film is. A hetvenes évek közepétől harminc éven keresztül követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy próbálják elviselni az excentrikus férfiakat. Lengyelország természetesen rengeteget változott ezekben az évtizedekben, de mi csak a családon keresztül, nagyrészt egy lakótelep két lakásából látjuk a szükségállapotot vagy a rendszerváltást. (Mozinet)

 

Korhatár: 16 év

Belépődíj: 800 Ft

Évadzáró akciós bérlet: 1950 Ft / hónap

VMK-kártyás rendezvény

 

 

Május 22. (hétfő) 18.00

VMK színházterme

Filmklub

Normál autista film

(feliratos, cseh dokumentumfilm, 88' 2016)

 

R.: Miroslav Janek

 

Az autizmust a neurodiverzitás elméletének megközelítése szerint úgy is felfoghatjuk, mint egy olyan, a normálistól eltérő gondolkodási módot, amelyet egy különálló társadalmi kategóriaként kellene elfogadnunk, és tiszteletben tartanunk. Vagyis egy autistával kapcsolatban a helyes kérdésfeltevés nem az, hogy „Mi baj van vele?”, hanem az, hogy „Mi a más benne?” A Normál autista film is eszerint jár el, amikor az autizmust nem egy kórképként fogja fel, hanem egy olyan titokzatos gondolkodási módként, amely lehet, hogy valamiféle üzenetet hordoz a többségi társadalom számára, vagy legalábbis ráirányítja a figyelmet azokra az úgynevezett normális körülményekre, amelyek között a legtöbb ember él. (KineDok)

 

 

Belépődíj: 800 Ft

Évadzáró akciós bérlet: 1950 Ft / hónap

VMK-kártyás rendezvény

 

 

Május 28. (vasárnap) 16.00

Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok

VMK színházterme

Idén májusban első alkalommal rendezik meg az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, melynek keretében május 28-án 16 órától három csodálatos magyar természetfilmet mutatunk be. A rendezvény díjtalanul látogatható.

 

16.00

A messzi észak aprócska ura

(magyar természetfilm, 50' 2017)

R.: Török Zoltán

Bemutatják a Vad Magyarország rendezőjének legújabb filmjét. Ismerjék meg a bájos, apró termetű, ám annál harciasabb lemmingek életét.

Korhatár: 6 év

 

17.00

Négy évszak a magyar pusztán

(magyar természetfilm, 52' 2016)

R.: Sáfrány József

A film négy évszak jellegzetességeit foglalja össze, bemutatja a puszta ritka, tavaszi növényeit, valamint a jellegzetes fészkelő és vándormadarakat.

Korhatár: 6 év

 

18.00

Pásztorének

(magyar természetfilm, 50' 2016)

R.: Sáfrány József

A pásztorok a legjobb gazdái ezeknek az értékeknek, amelyek csakis a legeltetés következtében jönnek létre. A film narrátora és zeneszerzője Berecz András.

Korhatár nélkül megtekinthető.

 

 

Május 29. (hétfő) 18.00

VMK színházterme

Filmklub

Elveszve Párizsban

( francia vígjáték, magyar felirattal, 83' 2016)

 

R.: Dominique Abel, Fiona Gordon

Sz.: Fiona Gordon, Dominique Abel, Pierre Richard

 

Fiona, egy kanadai könyvtáros kisasszony egy nap levelet kap Párizsban élő nagynénjétől, amiben a rég nem látott rokon arra kéri, segítsen neki, mert öregek otthonába akarják dugni. A fiatal lány rögtön a segítségére siet, ám a nyüzsgő Párizs korántsem olyan, mint a csendes kis falu, ahonnan Ő jött. Fiona a francia fővárosba utazik hát, ahol egyhamar elveszíti a holmiját, ráadásul a nénikéjét sem találja sehol. És a katasztrófák sora ezzel még nem ért véget, mert a lányt üldözni kezdi a szerelmével egy levakarhatatlan hajléktalan. (ADS Service)

 

Korhatár: 12 év

Belépődíj: 800 Ft

Évadzáró akciós bérlet: 1950 Ft / hónap

VMK-kártyás rendezvény

Cím: 8200 Veszprém, Táborállás park 1.
Esemény időpontja:2017.05.08. - 2017.05.31.
Szervező neve: Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ
Szervező címe: 8200 Veszprém, Táborállás park 1.
Szervező tel.: +36 88 429 111
Szervező E-mail: info@veszpremvmk.hu
Szervező Weboldal: http://www.veszpremvmk.hu
Érdeklődési kör