Programok

AUER FESZTIVÁL VESZPRÉMBEN


AUER FESZTIVÁL VESZPRÉMBEN (2017.08.02. - 2017.08.06.)

Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg Veszprémben a világhírű, veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és zenepedagógus tiszteletére az Auer Fesztivált, augusztus 2–6 között. Bővebben Rövidebben

A rendező Mendelssohn Kamarazenekar célja Veszprém gyönyörű városába elhozni azokat a művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. Az idei meghívottak sorát Vadim Repin vezeti, aki a veszprémi Auer Lipót által alapított világhíres orosz hegedűiskola élő hagyományának egyik legkiválóbb reprezentánsa.
Veszprémbe érkezik Ray Chen, a legfiatalabb hegedűs generáció jeles képviselője, akit rajongótábora különleges felfedezésektől izgalmas koncertjei miatt az egész világon követ. Itt lesz Suyoen Kim, német-taiwani hegedűművész, aki Bach-szólóestet ad a Szent Mihály Bazilikában. Ránki Dezső közreműködésével fellép a Keller Vonósnégyes, de a fesztivál vendégművészei között üdvözölhetjük Frankl Péter zongoraművészt is, aki Beethoven G-dúr zongoraversenyét fogja előadni a fesztivál rezidens zenekara, a Mendelssohn Kamarazenekar társaságában.
A fesztivál nyitókoncertjét a – Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész által alapított – Auer Trió adja, előadásukban Schubert és Csajkovszkij műveit hallhatja majd a közönség.
A legfiatalabbak is jelen lesznek az Auer fesztiválon: a sikert-sikerre halmozó veszprémi Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekart és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karrierirodája által támogatott fiatal tehetségeket is a fellépők között találjuk.
A swing és a jazz is képviselteti magát idén: Tcha Limberger a Canarro együttessel muzsikál majd, de lesz még egy különlegesség: az elképesztőszínészi, hegedűművészi és komikusi tehetséggel megáldott Aleksey Igudesman koncertje, aki a komolyzene és a veleszületett komolytalanság speciális keverékét mutatja majd be szintén a Mendelssohn Kamarazenekarral.

A fesztivál révén Auer Lipót, aki ragyogó művészetével, tudásával Veszprémből indulva ragyogta be az egész világot, most világhírűvé teszi Veszprémet is.

Töltsük együtt zenével ezeket az estéket az idén is!

Auer fesztivál, augusztus 2–6-ig, Veszprémben!

 

Részletes program:

Megyeháza, Szent István terem - 20.00
Az Auer trió kamaraestje


SCHUBERT: Esz-dúr trió op. 100
szünet
CSAJKOVSZKIJ: a-moll trió op. 50
Fülei Balázs zongoraművész
Kováts Péter hegedűművész
Varga István gordonkaművész

 

Az utóbbi években kibontakozó veszprémi „Auer-kultusz” számos maradandó nyomot hagyott máris maga után. Az Auer életét bemutató tv-film, majd az Auer Akadémia és az Auer fesztivál elindulását követően a Liszt Ferenc Zeneakadémia három tanára: Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész még az elmúlt évben megalakította az Auer nevét viselő zongorás triót. Azóta több nagysikerű koncertet adtak, s a közeljövőben önálló estjük lesz Rómában, Sanghai-ban, de a budapesti Zeneakadémián is, ahol a következő szezonban Schubert összes zongorás triójával lépnek fel. Az idei fesztivál nyitóestjén két remekmű, Schubert Esz-dúr triója és Csajkovszkij a-moll triója csendül fel előadásukban. Két nagylélegzetű kompozíció két szerzőóriás tollából, akik két különböző kultúrkörből szólítanak meg minket. Bár egyéniségük, stílusuk teljesen különböző, a két műalkotás egyaránt kiemelkedik műfaj legnagyszerűbb darabjai közül. S ami még közös: mindkét szerző csodálatos dallamok és harmóniák között lelkének legrejtettebb titkait is elénk tárja. 

Szent Mihály Bazilika - 17.30
Suyoen Kim hegedűestje


BACH: g-moll szólószonáta BWV 1001
I. Adagio–II. Fuga–III. Siciliano–IV. Presto
BACH: É-dúr partita BWV 1006
I. Preludio–II. Loure–III. Gavotte en Rondeau–IV. Menuet 1–2–V. Bourrée–VI. Gigue
BACH: d-moll partita BWV 1004
I. Allemande–II. Courante–III. Sarabande–IV. Gigue–V. Chaconne

 

Bach szólóhegedűre írt művei a hegedűsöknek olyanok, mint a hívő emberek számára a Biblia. Egy élet is kevés a megismerésükhöz, s minden nap új felfedezést, egyre mélyebb megértést kívánnak–kínálnak. Nem is nyílnak meg minden előadó számára egykönnyen, szinte levetik magukról a hatásvadász, divatos előadói megoldásokat. Alázat, tudás, tehetség és még ki tudja mi minden szükséges ahhoz, hogy értő tolmácsolásban hallhassuk őket. Az idei Auer fesztivál azzal büszkélkedhet, hogy olyan hegedűművész fog megszólaltatni két partitát és egy szólószonátát ebből az örökérvényű sorozatból, akinek játékában mindez egyesül. Suyoen Kim számára az őszinteség, a pózok mellőzése, a nemes, de egyben puritán megszólaltatás a művészi hitvallást is jelenti. Kivételes élmény lesz az ő előadásában, a Bazilikában, ráadásul Antonius Stradivarius 1684-ben készült hegedűjén Bachot hallgatni. S a felhangzó művek között – zárószámként – természetesen ott lesz a valaha írt legpompásabb és leghatalmasabb, hegedűre készült remekmű: a d-moll Chaconne. 

 

Hangvilla, Nagyterem - 20.00
“Másik évszakok” - Aleksey Igudesman és a Mendelssohn Kamarazenekar

„A viccet komolyan kell venni, a komolyzenében pedig meg kell találni a humort” – vallja Aleksey Igudesman, aki kijárta a klasszikus hegedűiskolát, de komponál és vezényel is. A humort olyannyira komolyan veszi, hogy fellépésein – ahol gondosan felépített paródiákkal, zenei tréfákkal, viccekkel „támad” – a közönség a szó szoros értelmében dől a nevetéstől. Tehetségben persze nincs hiány, azonban zenei műveltségéről is tanúskodik a tény: pár mozdulattal és pár hanggal úgy figurázza ki pl. Mozart stílusát, hogy az nemhogy nem bántó, de a legtalálóbb is, amit eddig hallottunk. Ehhez elengedhetetlen a klasszikus zeneirodalom beható ismerete, de nekünk mégsem kell zeneértőnek lennünk ahhoz, hogy jól szórakozzunk. Fontos megemlíteni: soha nem a zenéből, hanem csak a zenével csinál viccet! S bár maga Igudesman remek színészi képességek birtokában van, koncertjein többször szerepelt már többek között a speciális humorérzékéről ismert John Malkovich amerikai színész, de Joshua Bell és Gidon Kremer hegedűművészek is. Egy biztos: a legkomolytalanabb estén a legkomolyabb humor vár ránk Igudesman közreműködésével. 

Megyeháza, Szent István terem - 11.00
Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar

A veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter irányításával az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági zenekarrá fejlődött. Érett zenei előadásmódjukkal és hangzásvilágukkal rendszeresen kivívják a közönség elismerését. Országos és nemzetközi díjak jelzik kimagasló teljesítményüket. A Gizella és megyei Prima díjas együttes 2017-ben az országos I. helyezést követően Belgiumban az EMJ nemzetközi versenyen I. díj CUM LAUDE minősítéssel végzett. Felléptek a MÜPA Üveg-termében, Amszterdamban, Belgium, Dánia és Hollandia számos városában. 

Megyeháza, Szent István terem - 17.30
A Zeneakadémia Ifjú Művészei Kamaraest

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemrégiben indított művészmenedzsment programja a Karrieriroda, ami lehetőséget nyújt pár tehetséges fiatal művésznek, hogy pályájuk elején minél konkrétabb támogatást kapjanak a zenei életben való érvényesülésükhöz. A Karrieriroda komolyan veszi feladatát: nem csak a magyar zenei életben, hanem nemzetközi porondon is megjelenteti tehetséges fiataljait, akár öt éven át tartó támogatással. A fiatal művészkorosztály, örömünkre Veszprémben is tiszteletét teszi. 

Hangvilla, Nagyterem - 20.00
Ray Chen és a Mendelssohn Kamarazenekar


MENDELSSOHN: IV. Á-dúr Olasz szimfónia op. 90
MENDELSSOHN: e-moll hegedűverseny op. 64

 

Ray Chen igazi „modern” művész. Gondolatairól, ötleteiről videókat készít, melyeket azonnal meg is oszt, szeret felfedezéseket tenni. Nincsenek titkai zenélés közben sem. Minden hang mögött ott érezzük az egyediséget, de a meggyőződést és az őszinte örömöt is. Mondhatjuk úgy is: épp ezek az ő titkai. Nem is csoda, hogy ekkora rajongótábora van, magával ragadó egyénisége minden koncertlátogatóra óriási hatással van. És akkor nem beszéltünk még hangszeres felkészültségéről! Egész fiatalon megnyerte a legnehezebbnek számító Queen Elizabeth Nemzetközi Hegedűversenyt. 

Hangvilla, Nagyterem - 19.00
Frankl Péter és a Mendelssohn Kamarazenekar

Ünnep ez a koncert, a magyar előadóművészet, ezen belül a zongoraművészet, a méltán híres magyar zenei képzés ünnepe. Olyan – Magyarországon ritkán hallható – művész ül a zongorához ugyanis, aki évtizedek óta a színpadról közvetíti azt a nemes magyar hagyományt, amin nevelkedett. Viszi tovább a Dohnányi Ernő, Fischer Annie, Vásáry Tamás által is képviselt kultúrát, saját művészetével élteti tovább ezt a gazdag hagyatékot. Bár fiatal kora óta külföldön – először Párizsban, majd Londonban – él, az egész világ tudja, hogy honnan indult, s milyen útravalót kapott a Liszt által alapított Zeneakadémiától. Frankl Péter azok közé az igaz művészek közé tartozik, akik számára a természetes előadásmód és az egyéni hang együttes jelenléte a zenélés alappillére. Nem tartozott soha semmilyen irányzathoz, interpretációit hallgatva az első pár ütem után egyszerre ismerjük fel a zeneszerzőt is, és őt, az előadóművészt is. A zenei uniformizálódás ellen professzorként is sokat tesz, ezért is fogadta el a Yale Egyetem meghívását. 

Megyeháza, Szent István terem - 21.00
Tcha Limberger és a Canarro Együttes

Tcha Limberger hegedül, gitározik, énekel. Cigányzenész családban ez a sokoldalú zenei érdeklődés egyáltalán nem meglepő, a roma zenei hagyomány gyermekkorától kezdve kíséri. Ugyanakkor Tcha zenéjében ugyanolyan ősi erővel szólal meg a magyar népzene, mint amilyen virtuózan a gipsy swing vagy a flamenco. Valahogy magától értetődően egyenrangú itt az autentikus és az új, a jazz és a népzene. Ebben a zenei szabadságban találkozik Tcha Limberger és a Canarro együttes. Manouche swing, bossa-nova, jazz és tangó – néhány műfaj abból, amit aztán a Canarro eggyé és élővé varázsol. Ugyanúgy fogunk hallani örömzenélést mint zenei kísérletezést, az eredmény pedig egy olyan egész, ami az improvizatív zenélés sajátja, hiszen kalandos utakat bejárva is visszatér a megnyugtató érzésbe, a zene egységébe. Szolgáljon háttérül egy veszprémi nyárest, s elmulaszthatatlan koncertnek ígérkezik Tcha Limberger és a Canarro együttes hangversenye. 

Hangvilla, Nagyterem - 17.30
Ránki Dezső és a Keller Kvartett


CSAJKOVSZKIJ: Firenzei emlék
SCHUMANN: Esz-dúr zongoraötös

 

Csajkovszkij nem hiányozhat az Auer nevével fémjelzett fesztiválról, hát még az a mű, melyet Auer Lipót mutatott be, vitt sikerre. Csajkovszkij szextettje a kiegészített Keller Kvartett előadásában csendül fel Veszprémben, abban a városban, ahonnan elindulva egész Európán át Szentpétervárig vezetett Auer karrierje. A Keller Kvartett a rendkívül gazdag magyar vonósnégyeskultúra egyik legismertebb reprezentánsa, nemzetközi versenyek győztese, több hanglemez nagydíj kitüntetettje. Szoros kapcsolatot ápolnak a zeneszerző Kurtág Györggyel, rendszeresen műsoron tartják szerzeményeit, de a hiteles műértelmezés folyamatában más szerzők partitúráit is tanulmányozzák együtt. S ha mindehhez hozzátesszük, hogy a koncert második felében Schumann csodálatos Esz-dúr zongoraötösében Ránki Dezső lesz a Keller Kvartett partnere, kivételes koncertre számíthatunk. Ránki Dezső évtizedek óta töretlenül, meggyőző erővel és hittel halad előre a saját maga által kijelölt úton, melynek állomásait, felejthetetlen élményt adó koncertjeit a világ számtalan hangversenytermének közönsége várja, élvezi. 

Hangvilla, Nagyterem - 20.00
Vadim Repin és a Mendelssohn Kamarazenekar


MOZART: Á-dúr szimfónia K 201
PROKOFJEV: Klasszikus szimfónia 

szünet
PROKOFJEV: g-moll hegedűverseny

 

Az idei fesztivál zárókoncertjére a mai hegedűs-világ kivételes személyisége, Vadim Repin látogat Veszprémbe, hogy játékával tisztelegjen Auer Lipót emléke előtt. Maxim Vengerov mellett ő az, aki a veszprémi születésű Auer által megteremtett és világsikerre vitt orosz hegedűiskola leghíresebb megszemélyesítője napjainkban. A legfiatalabb művész ő volt, aki a Queen Elizabeth Nemzetközi Hegedűversenyt megnyerte, játékát tüzes szenvedély, kikezdhetetlen technika, költészet és érzékenység jellemzik. Repin lenyűgöző hangszeres tudása, szerénysége, és nyitottsága a válasz arra, miért is ő az egyik legismertebb hegedűművész ma a világon. Veszprémi koncertjén Prokofjev g-moll hegedűversenyével lép színpadra, kezében az egykor Pierre Rode által használt, 1733-ban készült Stradivariussal. Yehudi Menuhin szavai jutnak az eszünkbe, aki a fiatal Repint hallva így nyilatkozott: „A legtökéletesebb hegedűs, akit valaha hallottam.” 

 

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
E-mail: info@auerfesztival.hu
Telefonszám: +36 88 889 189
Honlap: http://www.auerfesztival.hu
Esemény időpontja:2017.08.02. - 2017.08.06.
Szervező neve: Mendelssohn Kamarazenekar
Szervező tel.: +36 88 889 189
Szervező E-mail: info@auerfesztival.hu
Szervező Weboldal: http://www.auerfesztival.hu
Érdeklődési kör