Programok

Az Anyanyelv Szerepe A Magyar Identitás Fenntartásában Kárpátalján


Az Anyanyelv Szerepe A Magyar Identitás Fenntartásában Kárpátalján (2016.06.03 16:30 - 18:30)

A Laczkó Dezső Múzeum a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából "Az anyanyelv szerepe a magyar identitás fenntartásában Kárpátalján" címmel előadást szervez 2016.június 3-án, pénteken 16.30-kor. Bővebben Rövidebben

Előadó: Dr. habil. Csernicskó István nyelvész, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola és a veszprémi Pannon Egyetem docense.

Leírás:

„A nyelv nem csupán az emberek közötti érintkezés eszköze: amint megszólalunk, a megnyilatkozásainak révén számos identitást fejezünk ki. A Magyarországgal szomszédos államokban élő magyar közösségek körében végzett tudományos vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a magyar nemzeti azonosságtudat legfontosabb összetevője a magyar nyelv.

Az előadás arra világít rá, miként segíti a magyar nyelv a Kárpátalján élő magyarokat abban, hogy megőrizzék és megerősítsék magyar identitásukat. 700 kárpátaljai magyartól származó idézet, valamint a kárpátaljai magyar szépirodalom legjobb alkotásaiból kiemelt részletek révén mutatjuk be, hogy a változó és változatos nyelv révén az identitás számos rétege és típusa fejezhető ki.

Kiderül, hogy a kárpátaljai magyarok körében – szemben több más kárpátaljai kisebbség közösséggel – az anyanyelv és annak változatossága azonosságtudatot meghatározó szimbólum, s a magyar nyelvnek a nemzeti identitás fémjelzése mellett a regionális és lokális azonosságtudat kifejezésében is meghatározó szerepe van. Megtudhatjuk azt is, hogy a kárpátaljaiak szerint hol beszélnek a legszebben magyarul, és hogy mit gondolnak arról,hogyan beszélnek magyarul Magyarországon.

Dr. habil. Csernicskó István nyelvész”

A rendezvény ingyenes!

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2016.06.03 16:30 - 18:30
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör