Programok

Az Én Művészi Életem Egy Nyitott Könyv című előadás


Az Én Művészi Életem Egy Nyitott Könyv című előadás (2016.02.02 16:30 - 18:00)

2016. február 2-án, kedden 16.30-kor Horváth János művészettörténész előadást tart „Az Én Művészi Életem Egy Nyitott Könyv” – Rippl-Rónai József élete és művészete címmel a Laczkó Dezső Múzeumban. (Veszprém, Erzsébet sétány 1.) Bővebben Rövidebben

„Az én művészi életem egy nyitott könyv”
Rippl-Rónai József élete és művészete
előadás a Laczkó Dezső Múzeumban
(Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

Előadó:
Horváth János művészettörténész

Időpont:
2016. február 2., kedd 16.30

„Rippl-Rónai József 1861. május 25-én született Kaposváron, tanító végzettségű, sok gyermekes szülők első fiaként. Valamilyen okból a május 23., a 24. és a 25. napot is születésnapjának tartotta. Húsz évesen támadt fel a mersze, hogy a Kaposváron berendezett gyógyszerészi „kis biztos élettel” szakítson, holott a vágyott művészeti tanulmányt, a pályakezdést kilátástalan pénzügyi akadályok torlaszolták el. A reménytelen helyzetet nem részletezve, ő a „meglepetések embere”volt. Két-három éves időközönként végrehajtott vakmerő ugrásokkal tört előre, célja felé. Valóságos csoda, ami kalandok, bonyodalmak közepette történt vele 1884-től kezdve, mindössze nyolc év alatt, Kaposvártól eljutva Párizsig. A nyolc év alatt szerezte meg, munkálkodta ki mesteri tudását, ledolgozott egy évszázadnyi kulturális elmaradást, és életre keltett egy művészeti korszakváltó leleményességet. 1892-ben önálló kiállítással lépett Párizs nyilvánossága elé. Hihetetlen teljesítmény.

RIPPL-RÓNAI FESTÉSZETE TÖBBSZÖR IS MEGÚJULT

A festői korszakok a következők:

A párizsi, avagy a „fekete korszak”
A Banyuls vidéki tájképfestői korszak
Első kaposvári „enteriőr képek” korszaka
Második kaposvári, mozaikszerűen festett „kukoricás” stíluskorszak
A budapesti pasztell arcképek korszaka

Rippl-Rónai József művészete az emberi közvetlenség, a családi, baráti intimitás hőfokától izzik. Hol sötét, monokróm színekben, hol a pasztell által közvetített halk és lágy futamokban, jellemzően néhány színt alkalmazó szólamban. Később az előbbiektől elszakadó korszakban, olajjal pettyegtetett, robbanó erejű, dekoratív színekben, s mindenkor meggyőző egyéni művészi hatást gyakorol. Rippl-Rónai az, aki az élet eseménytelen hétköznapiságát oly kevés eszközzel teszi intimmé, sajátosan „riplissé”. „Privát szférája” teljesen idegen korának hivatalosan támogatott magyarországi mezőnyében. Az akkor sikeres festők az állam kitüntetéseiért versengtek a hatalmi reprezentációt szolgáló alázattal. Az uralkodói portrék, a történelmi tablók hatalmas vásznaihoz képest Rippl-Rónai idegen hangzású női-, férfimodellekkel közvetít a festészet és a közönség között – Madame Mazet, Lazarine, Fenella, Anella, Zorka. Egy-egy rejtélyes név fémjelzője lehet a művész újabb stíluskorszakának. Például Madame Mazet jelenti Párizst. Piacsek bácsi jelenti Kaposvár szellemiségét. A Zorka-ciklus jelenti a lábai előtt behódolt Budapestet.

A Rippl-Rónai által képviselt – és Magyarországon mellőzött – modern festészetben 1906-ban, a nagy küzdelmek és várakozások után beköszöntött az áttörés. Budapesten, az addigi sikertelen szereplések után, a Könyves Kálmán Szalonban rendezett kiállítás alkalmával meglepetésszerű, nagy sikerrel fogadta el a közönség. A kaposvári otthonképek, a zsánerszerűnek látszó, de a modern festészet nyelvét alkalmazó intérieur-képek jelentették az addig bezárt kapuk nyitját.

Rippl-Rónai 1908-ban vásárolta meg Kaposvár legszebb táján a Róma-villát. Annak parkosított, zárt kertjében, a nagy koronájú gesztenyefák közé bevágó nyári napfényben festette Fenellát és Anellát aktban – „kukoricás” stílusban. A téli hónapokat Budapesten a Gellért-hegy oldalában épült szecessziós műteremház egyik lakásában töltötte.

Horváth János művészettörténész”

Az előadás az „első modern magyar”, Rippl-Rónai József változatos, különleges életútját és művészetét tárja a hallgatóság elé.

Belépőjegy ára: 600 Ft

A megváltott belépőjeggyel az előadás előtt megtekinthető A SZÉPSÉG VONZÁSÁBAN – RIPPL-RÓNAI JÓZSEF VILÁGA című kiállítás. 

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Esemény időpontja:2016.02.02 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör