Programok

A 2016. évi Gizella Napok ünnepélyes megnyitójaként debütált kiállítás 2016. október 31-ig minden nap 10‒18 óráig, október 31-től 2017. április 30-ig az info.boldoggizella@gmail.com e-mailcímen vagy a 88/426-095-ös telefonszámon történő előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Centenáriumi kiállítás a veszprémi Érseki Palotában

Boldog IV. Károly apostoli király és Zita királyné emlékezete ‒ 1916‒2016 Száz évvel ezelőtt, az első világháború harmadik évében, négy évvel a tragikus trianoni békediktátum előtt került sor az ezeréves történelmi Magyar Királyságban az utolsó uralkodókoronázásra, a 100 évvel ezelőtt, 68 évnyi uralkodás után elhunyt I. Ferenc József halálát követően. A veszprémi püspök 100 évvel ezelőtt koronázott utoljára magyar királynét. Az egyházi ünnepi liturgia mély lelki tartalma és pompája mellett a királyi pár életszentsége és későbbi boldoggá avatási eljárása különös szakrális tartalmat ad az eseménynek.

A századforduló és a 20. századelő történelmét idézi a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Boldog IV. Károly apostoli király és Zita királyné emlékezete – Az utolsó király- és királyné-koronázás centenáriuma – 1916‒2016 című kiállítása a veszprémi Érseki Palotában. A kiállítás része a Magyar Királyság királynéi és a veszprémi püspökök ezeréves kapcsolatát, a veszprémi püspök királyné-koronázási jogát feldolgozó, Magyar királynék és koronázó püspökök című állandó kiállításnak az Érseki Palotában. A reprezentatív tárlaton látható a megkoronázatlan Bourbon‒Pármai Zita trónszéke és a koronázáson részt vett kalocsai érsek, Várady Lipót Árpád 1900. évi párizsi világkiállításon első díjat nyert palástja és püspöksüvege, a Kalocsai Érseki Kincstár gyűjteményéből. Fotódokumentációk és más tárgyak, dokumentumok mellett láthatók még az 1916. évi koronázás festett címerei a Budapest‒Vári Nagyboldogasszony Főplébánia Egyházművészeti Gyűjteményéből. Rónai Attila ötvösmester magyar Szent Koronáról, a magyar királyi jogarról és az országalmáról készített másolata mellett Zita királyné ajándékát is megtekinthetjük a Gizella Múzeum gyűjteményéből, egy bécsi ötvösműhelyben készült míves pásztorbotot a magyar Szent Korona másával, amelyet a királyné báró Hornig Károly veszprémi püspöknek ajándékozott. Ligeti Miklós szobrászművész IV. Károly-büsztje és a veszprémi püspök királyné-koronázási jogát megerősítő 1216. évi ítéletlevél is gazdagítja a kiállítást, valamint az 1916. évi koronázási szertartás írott dokumentumai a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár gyűjteményéből és néhány reprezentatív kiadvány báró Hornig Károly bíboros 17.000 kötetes könyvtárából, a Veszprémi Érseki Könyvtár gyűjteményéből.

 

Cím: 8200 Veszprém Vár utca 16.
Esemény időpontja:2016.05.04. - 2017.05.05.
Szervező neve: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 35.
Szervező tel.: +36 88 426 088
Szervező E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Szervező Weboldal: http://www.gizellagyujtemeny.hu
Érdeklődési kör