Programok

Dorothee Joachim és Gál András Szinkontraszt című kiállítása


Dorothee Joachim és Gál András Szinkontraszt című kiállítása (2017.05.20. - 2017.06.30.)

A Művészetek Háza Veszprémben tekinthető meg Dorothee Joachim és Gál András Szinkontraszt című kiállítása. Bővebben Rövidebben

A kiállítás megtekinthető 2017. június 30-ig naponta, 10-18 óráig (szünnap: vasárnap).

Gál András

festőművész a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanult, majd a Képzőművészeti Főiskola festő szakát látogatta, ezután mesterképzőn vett részt. Mesterei: Sváby Lajos, Klimó Károly, Tölg-Molnár Zoltán.

A kilencvenes évek közepére Gál meghatározó művésze lett a magyar rendszerváltás utáni képzőművészetnek. A radikális festészet, így Gál András is bizonyos értelemben a festészet gyökereit is keresi, ahhoz kíván visszatérni, így a festészethez, festőiséghez való viszonya alapvetően konceptuális. Tevékenységével reflektál a festő dolgára és a művészetének eredményére, a táblaképre, annak színe, formája, mérete, a falsíkhoz, a térhez való viszonya érdekli. A művészi tevékenység maga, és az anyaggal (matériával) való érzékeny érintkezés foglalkoztatja. Korábbi festményei formázott vásznak (shaped canvas) voltak, illetve gyakran szokatlan oldalarányú táblákat készített, amelyeket a falnak támasztva installált. Ezzel is megerősítve a festmény tárgyszerűségét. Legújabb művei inkább négyzetes formájúak, oldalukon is megfestett képtestük meglehetősen magasan kilépnek a fal síkjából. Színei világosak, élénkek, a tiszta narancs, pink vagy vörös aktív színét fehér hozzáadásával világosítja.

 

Dorothee Joachim

Hamburgban született, és itt él és dolgozik jelenleg is.

A kölni művészeti egyetem tanult, majd mesterképzőn vett részt.

1971-ben kezd festeni. 1977-től egymást követik egyéni és csoportos kiállításai. Azóta a Színfestészet bűvöletében él. Monokróm munkáit jelentősen meghatározza a tér, ahol megjelennek. Képei a megvilágítással nyernek formát, a vászon felületének struktúrái teszik izgalmassá a műveit. Bekeretezett alkotásit a keret nem zárja be, a keret a mű részévé válik, feszessége a mű folytatását adja. Így bár a keret lezárt egységet feltételez, mégis Dorothee Joachim munkáin a folytonosságot a szabadságot jelképezi.

 

A monokróm festészet közel száz éves múltra tekint vissza. Aleksandr Rodchenko 1921-ben festette meg „Tiszta Vörös, Tiszta Kék és Tiszta Sárga” festményét.

Több jelentős kiállításon állítottak ki együtt, így 2003-ban New York-i Hunter College-ban a Seeing Red címen megrendezett nagyszabású nemzetközi festészeti seregszemlén, vagy a berlini Mies van der Rohe Hausban megvalósult Hauptsache Grau című tárlaton.

Műveik a Karl Ernst Osthaus Museum kollekciójában is megtalálhatók.

A Művészetek Háza Veszprém / Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény galériájában szintén együtt állítanak ki; szürke, fehér és sárga monokróm munkáikból egy válogatást a tárlaton.

A kiállítást kurátora Peter Lodermeyer bonni művészettörténész. 

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 3-7.
Esemény időpontja:2017.05.20. - 2017.06.30.
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: nemethneorsolya@invitel.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Érdeklődési kör