Programok

Dubniczay 250.


Dubniczay 250 (2016.10.28. - 2017.01.31.)

Dubniczay István élete és munkássága című dokumentum kiállítás megnyitója. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2016. október 28., péntek, 18 óra

Helyszín: Művészetek Háza / Dubniczay-palota- Várgaléria, Veszprém, Vár u. 29.

E dokumentum kiállítással a kanonok és mecénás halálának 250. évfordulójáról emlékeznek meg.

Dubniczay István kanonok neve nem ismeretlen Veszprém megyében, és Veszprémben ám eddig életének csak néhány mozzanatát ismertük. Fiatalkorát sajnos napjainkig homály fedi, pedig testvéreinek pontos születési idejét ismerjük. A kutatómunkát nehezíti, hogy a XVIII. század elején összesen öt Dubniczay Istvánnal találkozhatunk abban a trencséni jezsuita gimnáziumban, ahol a veszprémi kanonok Sándor nevezetű testvére is tanult. Mindegyiket sikerült azonosítani, ám ennek ellenére is csak azt tudhatjuk, hogy a „mi” Dubniczay Istvánunk valamikor 1710 körül született, valószínűleg Trencsénteplicen.
Dubniczay életében fontosak voltak a különböző szerzetesrendek. Tanulmányait a trencséni jezsuitáknál folytatta, Pápán a pálosok között tevékenykedett, Veszprémbe érkezésekor a piaristáknál lakott, majd Zircen a ciszterci szerzetesek között találta meg a hőn áhított nyugalmat.
A kanonok ezen szerzetesrendek bőkezű adományozója volt. Ám a világi egyház kötelékében élő Dubniczay István munkássága sem merülhet feledésbe. Veszprémben építtetett háza 1751-ben készült el, amely napjainkban a Művészetek Háza / László Károly Gyűjteménynek és időszaki kiállításoknak ad otthont. Kanonoksága alatt tevékenyen részt vett a rekatolizációban, a protestánsok elleni küzdelemben és harcolt a káptalan birtokainak védelmében. Mai napig is ismert és egyháztörténeti szempontból jelentős a veszprémi püspökök életét bemutató kéziratos munkája, a Series episcoporum Wesprimiensium.
Köszöntőt mond: Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa
A kiállítást megnyitja: Németh-Vida Beáta történész
Közreműködik a Gizella Nőikar
A kiállítás a zirci Reguly Antal Múzeummal együttműködésben valósult meg.

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Telefonszám: +36 88 425 204
Honlap: http://www.arthouseweb.hu
Esemény időpontja:2016.10.28. - 2017.01.31.
Szervező neve: Művészetek Háza
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Érdeklődési kör