Programok

Előadás a brazíliai magyarságról


Előadás a brazíliai magyarságról (2015.10.20 16:30 - 18:00)

2015. október 20-án, kedden 16.30-kor a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Dr. Pongrácz Attila egyetemi adjunktus tart előadást Értékteremtés és közösségépítés a brazíliai magyarság körében az 1920-as évektől napjainkig címmel a Laczkó Dezső Múzeumban. Bővebben Rövidebben

Az elmúlt negyedszázadban élénk társadalmi és politikai érdeklődés volt tapasztalható a határon túli, azon belül is az ún. nyugati magyarság tevékenysége, kulturális élete iránt.

Legtöbb információ a szomszédos országokban, Nyugat-Európában, illetve az Észak-Amerikában élő magyarokról jut(ott) el hozzánk. Jóval kevesebbet hallunk viszont a világ más tájain, így a Dél-Amerikában, ezen belül is a Brazíliában élőkről. Pedig az elmúlt évtizedekben kifejtett kulturális és tudományos tevékenységük széleskörű érdeklődésre tarthat számot.

Az előadás felvázolja a brazíliai, azon belül is a São Paulo-i magyarság elmúlt közel egy évszázados értékteremtő-értékőrző és közösségteremtő munkáját, amely számtalan formában (könyv- és lapkiadás, tudományos munka, kulturális, közösségi, vallási élet stb.) jelent meg, és a mai napig érezteti hatását. Olyan kimagasló személyiségek tevékenykedtek ebben a közösségben, mint a veszprémi születésű Kutasi Kovács Lajos, vagy a Magyar Bencés Kongregáció Brazíliába került, iskolaalapító szerzetesei. Az 1920-as évektől kezdődően szervezett kulturális és vallási élete volt a brazíliai magyar közösségnek, amely mind a mai napig fenntartja többek között a São Paulo-i Magyar Házat, több néptánccsoportot és a Könyves Kálmán Szabadegyetemet. Ugyanakkor a jövőre vonatkozóan is számos kérdés merül fel az eddig felhalmozott értékek megőrzésével, továbbadásával kapcsolatban.

Az előadásban Pongrácz Attila a két évtizedes könyvtári, levéltári, valamint az 1994/95 és 1997/98 évi helyszíni kutatási tapasztalatai alapján foglalja össze a címben jelzett témakört.

Dr. Pongrácz Attila (PhD)
NYME Apáczai Csere János Kar Győr
MTA VEAB Magyarságkutatási Munkabizottság

Az előadás a Kutasi Kovács Lajos életútja: Veszprém Amerika, indiánok című kiállításhoz kapcsolódik.

A program ingyenes!

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://www.ldm.hu/
Esemény időpontja:2015.10.20 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör