Programok

Erik Truffaz Quartet - Lemezbemutató


Erik Truffaz Quartet - Lemezbemutató (2016.05.13 20:00 - 23:00)

2016 januárjában megjelenő lemezének bemutatója alkalmából először köszönthetjük Veszprémben Erik Truffaz-t, hogy korábbi magyarországi koncertjei után itt is bebizonyítsa: új lemezével zenészként, zeneszerzőként és előadóként is a legmagasabb színvonalat képviseli. Bővebben Rövidebben

Erik Truffaz, a francia-svájci trombitás húsz éve a nu jazz emblematikus alakja. Korai, erős Miles Davis-hatásokat mutató lemezei megalapozták hírnevét és stílusát: Truffaz sokáig maga volt a megtestesült kortárs cool. Finom balladák, laza blues-alapok, felettük a jellegzetes hangszínű trombita visszafogott és ökonomikus futamai - hogy aztán később Truffaz kacérkodjon a lassú hiphoppal és a spoken worddel is. A dzsesszvilág egyik legnagyobb kiadójához, a Blue Note-hoz szerződve aztán Truffaz-t szárnyára kapta a világhír.
Legutóbbi lemezein már erőteljesebben távolodik a Davis-hagyományoktól, egyre több elektromos-elektronikus elemet illesztve muzsikájába, d'n'b-, hiphop- és keleti zenei motívumokat használ, sőt, a kétezertízes évekre kifejezetten popos irányba indult el.
Bár Truffaz jellegzetes dzsessz-stílusa, játéka ezer közül felismerhető, rendkívül tág látókörű és sokoldalú művész. Repertoárján megtalálhatók klasszikus darabok (például Mozart művei), egy ideig a világhírű Orchestre de la Suisse Romande tagja is volt. 1990-től érdeklődése folyamatosan fordult a dzsessz felé, mindenekelőtt a már említett Miles Davis hatására. A kilencvenes évek első felében intenzíven turnézott, Montreaux-ben is többször lépett fel.
Mint a nu jazz egyik emblematikus figurája, egyáltalán nem zárkózott el az oly divatos elektronikus hatásoktól sem, így alakulhatott ki évek során együttműködő partnereinek meglehetősen eklektikus névsora: Pierre Henrytól Alex Gopherig, Bugge Wesseltofttól a St. Germainig, Ed Harcourttól DJ Camig és Amon Tobinig. Magyar vonatkozású zenészpartnerei közül mindenképpen érdemes kiemelni a Harcsa Veronika nevével fémjelzett Bin-Jip zenekart, akiknek több nagysikerű koncertjén (Művészetek Palotája, Sziget Fesztivál, Művészetek Völgye) is fellépett vendégművészként. Jelenleg több projektet is működtet egyszerre, de legtöbbet talán klasszikus jazz-kvartettjével dolgozik. A kvartett tagsága idén átalakult: Truffaz emblematikus dobosa, Marc Erbetta távozott a zenekarból, és helyét a fiatal Arthur Hnatek, a Tigran Hamasyan mellől ismert muzsikus vette át.

Jegyárak:
I. kategória: 4.900 Ft. (5. sor)
II. kategória: 4.200 Ft. (oldalpáholyok és nézőtér, kivéve az 5. és 15. sor)
III. kategória: 3.500 Ft. (15. sor)

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Esemény időpontja:2016.05.13 20:00 - 23:00
Szervező neve: Veszprémi Programiroda Kft.
Szervező címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 9.
Szervező tel.: +36 88 889 179
Szervező E-mail: program@veszpremiprogramiroda.hu
Érdeklődési kör