Programok

"Étlapon az irodalom" - Múzeumi Szabadegyetem


"Étlapon az irodalom" - Múzeumi Szabadegyetem (2017.04.11 16:30 - 18:00)

A Múzeumi Szabadegyetem áprilisi előadására 2017. április 11-én, kedden, a Költészet Napján várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeumba. A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás az irodalmi művek felől közelíti meg a gasztronómia témáját. Bővebben Rövidebben

Az irodalmi párhuzamok és különlegességek dr. Pilipkó Erzsébet irodalmi muzeológus előadásában kerül bemutatásra.

Az előadásra érkezőket finom falatokkal várjuk a Nasska - a rétesező jóvoltából.

A Szabadegyetemi előadást a Költészet Napja alkalmából rendhagyó Háromlépcsős Balladamondó Performace előzi meg, mely az aktuális időszaki, Arany 200 című kiállításunkhoz kapcsolódik.

Az evés, az étel vagy annak hiánya visszatérő téma a magyar szépirodalomban. Amit elfogyasztunk, az társadalmilag, vallásilag és kulturálisan is meghatározott jelentések hordozója. Nem mindegy ugyanis, hogy egy szereplő mit, hogyan, mikor és kivel eszik. Az ételek és az étkezés módjai jelezhetik az egyén társadalmi státusát, etnikai, vallási hovatartozását, illetve kiemelhetik személyiségjegyeit.

Az előadás az irodalmi művek felől közelíti meg a témát: az éhség, az étkezés és a szakralitás, az ételek és a nemzeti identitás viszonya kerül „terítékre” különböző szövegek bemutatásával. Valamennyiben a sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagsága bontakozik ki.

Mit ettek a Múzsák kegyeltjei? Vagy honnan kapta nevét a Kossuth-kifli? Az előadás  végére ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

dr. Pilipkó Erzsébet
irodalmi muzeológus

 

Jegyárak:
Felnőtt: 400 Ft, diák/nyugdíjas: 300 Ft

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.04.11 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör