Aktualitások

Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke előszavával, angol nyelvű rezümékkel, a II. Mehmed és a Nagy Szulejmán szultán uralkodása idején virágzott török miniatúraművészet színpompás, gyönyörű darabjaival gazdagon illusztrált történelmi album jelent meg a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadásában.

A Keleti- és a Déli-Kárpátok hegyvonulatai által körbeölelt Erdőn túli területek, a 16–17. századi Erdélyi Fejedelemség történeti, vallás- és művelődéspolitikai összefoglalója azokat a történelmi pillanatokat elemzi, amikor Erdély nagyasszonyai a 16–17. századi Erdélyi Fejedelemség egyház- és művelődéspolitikájának, teológiai gondolkodásának, felekezeti átrendeződésének formálói, alakítói lehettek. Tették ezt politikai hatalommal felruházva, fejedelemként, kormányzóként, és a művelődés szervezőiként, kulturális nagyköveteiként, hitükben megerősödött és elkötelezett katolikusként vagy reformátusként. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény 2013-ban rendezett kiállítása az ökumené történelmi útjait kereste, a lelkiismereti szabadság és a vallási türelem törvényét meghirdető 1568. évi tordai országgyűlés 445. és Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján.

A kötet a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltárral 2013-ban közösen rendezett Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben című előadássorozaton elhangzott előadásokat, továbbá az emlékév alkalmából, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény által felkért szerzők tanulmányait, valamint a Gyűjtemény azonos című kiállításának katalógusát tartalmazza.

A kiadványt Veronese II. Mehmed szultán portréja, a török miniatúraművészet kincsei, erdélyi úrihímzések, az erdélyi reneszánsz ötvös-, textil-, portré-, és építőművészet valamint a magyar történelmi festészet kvalitásos munkái díszítik.

A kötet megvásárolható a Gyűjteményben és műemléképületeiben valamint a Libri és a Líra könyvesboltokban.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, Veszprém, 2016. / szerk.: Udvarhelyi Erzsébet – Nagy Károly / 288 oldal / puhatáblás, ragasztókötött / ISBN: 978-963-12-1005-7

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 35
E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Telefonszám: +36 88 426 095
Honlap: http://gizellagyujtemeny.hu/
Érdeklődési kör