Programok

Freskók Gelence


Freskós Gelence (2016.05.08 16:00 - 2016.09.10 16:00)

Freskós Gelence - Mudrák Attila fotóművész és Udvarhelyi Nándor a Kárpát-medencei magyar emlékek kutatójának kiállítása. Bővebben Rövidebben

„Szent Imre ecclesia” a Szent Imre-templomban

Freskós Gelence – Kiállítás a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban Felső-Háromszék egyik településén, a Kárpát-medence délkeleti csücskében, a Székelyföld déli részén, a Kárpát-kanyarban fekszik Gelence, melynek Árpád-kori Szent Imre-temploma a magyar egyházművészet és hagiográfia legjelentősebb alkotásait őrzi. Szent Imre benedikálású temploma már a tatárjárás előtt vagy a tatárjárás körüli esztendőkben megépülhetett, azóta dacol az idő és a történelem viharaival. 

Freskói unikális értékűek, a székely falképfestészet leggazdagabb, legjelentősebb alkotásai. Világhírű Szent László-legenda- és Passió-freskósorozata mellett egyedülálló értéket jelentenek Szent Jakab apostol legendájának csodajelenetéről, a betlehemi gyermekgyilkosságról, a Menekülés Egyiptomba bibliai jelenetéről, az Utolsó ítéletről és Alexandriai Szent Katalin életéről készített falképi ábrázolásai és a szent hely festett kazettás mennyezete.

A műemléktemplom 1996-ban és 1998-ban is felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének listájára. 2002-ben teljes restaurálás, felújítás után ünnepi szentmisén adták át a megszépült szentegyházat. A gelencei templom, e csodálatos ékszerdoboz kincseiből, falképeiből ad ízelítőt Mudrák Attila fotóművész reprezentatív fotókiállítása a veszprémi Szent Imre-templomban. A tárlat válogatás Udvarhelyi Nándor, a Kárpát-medence történelmi és művészeti értékeinek kutatója, a Kairosz Kiadó gondozásában nemrég megjelent Freskós Gelence című, Mudrák Attila fotóival illusztrált kötetéből. A veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a kiadvány kedvezményes áron megvásárolható.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítása az Ars Sacra Fesztivál hetében is megtekinthető, 2016. szeptember 22-ig hétfő kivételével minden nap 10‒17 óráig látogatható.

Cím: Veszprém, Vár utca 12-14
Esemény időpontja:2016.05.08 16:00 - 2016.09.10 16:00
Szervező neve: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 35.
Szervező tel.: +36 88 426 088
Szervező E-mail: info.boldoggizella@gmail.com
Szervező Weboldal: http://www.gizellagyujtemeny.hu
Érdeklődési kör