Programok

Gizella Napok a Laczkó Dezső Múzeumban


Gizella Napok a Laczkó Dezső Múzeumban (2017.05.09. - 2017.05.13.)

A Laczkó Dezső Múzeum a Gizella Napokhoz kapcsolódóan négy programra várja az érdeklődőket. Bővebben Rövidebben

2017.május 9-én, kedden 16.30 órára Múzeumi Szabadegyetem 
Ennivaló képek a múzeumból; Sipos Anna művészettörténész előadása

A Múzeumi Szabadegyetem májusi előadására 2017. május 9-én, kedden, a Gizella Napok keretében várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeumba.
A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a képzőművészeti gyűjtemény képei felől közelíti meg a gasztronómia témáját. A festészeti párhuzamok és különlegességek Sipos Anna művészettörténész előadásában kerülnek bemutatásra.

Étel és művészet kapcsolatáról a Laczkó Dezső Múzeum műtrágyain keresztül

A Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében számos olyan műtárgy található, amelyen az étel vagy étkezés képek formájában jelenik meg, és nem feltétlenül csak a csendéletekre kell gondolnunk. A képzőművészeti alkotásokon sokszor észrevétlenül szerepelnek a mindennapi élet tárgyai; poharak, tányérok, gyümölcsök. Van, hogy ezzel semmi más, csupán a dekorativitás a művész célja, de nem is gondolnánk, hogy legtöbbször az étkezés tárgyai és az ennivaló finomságok rejtett jelentést is hordoznak.

Mit szimbolizálhatnak a különféle ételek? Miért helyezték a németalföldi művészek zsánerképeik figuráit oly sokszor konyhai környezetbe? Egyáltalán miért fontos annyira, hogy az étkezés a mindennapi művészetben is téma legyen?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében található, sokszor csak a raktár mélyén rejtőzködő műalkotások ennivaló ábrázolásain keresztül.

Sipos Anna
művészettörténész

 

2017. május 10-én, szerdán 16.30 órára 
Kiállításmegnyitó; Szent László Emlékezete

A Laczkó Dezső Múzeum 2017. május 10-én, szerdán 16.30 órakor a Szent László Emlékévhez és a Gizella Napokhoz kapcsolódóan új időszaki kiállítást nyit, Szent László emlékezete címmel. A tárlatot Medveczky Miklós, a Veszprémi Szent László Plébánia plébánosa nyitja meg. Köszöntőbeszédet mond S. Dr. Perémi Ágota múzeumigazgató és Gaal Gergely, a Szent László-év Programbizottságának elnöke. Az ünnepélyes megnyitón közreműködik a Recercare Régizenei Műhely.
Szent László királyt Magyarország bajnokaként (Athleta Patriae), az árvák és a gyengék védelmezőjeként, a hajadonok megmentőjeként, igazságos, egyben szigorú törvényhozóként tartja számon a történelmi emlékezet. Az egyházszervezetet stabilizáló, a magántulajdont szigorúan védő törvényeivel a lovagkirály hozzájárult az önálló feudális állam megszilárdításához. A középkor legnépszerűbb szentje volt a Kárpát-medencében. Szent László kultusza az Anjou uralkodók és Luxemburgi Zsigmond uralkodásának idején volt a legnépszerűbb, ez tükröződik a korabeli irodalmi alkotásokban, krónikákban is (Anjou Legendárium 1330, Képes Krónika 1358, Thuróczi-krónika 1489, Nürnbergi Krónika 1493). A legendaírók az uralkodó egyéniségét rajzolják meg, a hősi jellemrajz és vitézség kidomborítása mellett vallásos erényei méltatásával teszik igazán nemessé az alakját.
Szent László király az egyedüli olyan szent, akinek életét freskóciklusokba foglalták a 13.-15. században.

A tárlat Szent László király életét, alakját és tiszteletét mutatja be, koronázásának 940. évfordulója, valamint szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A kiállítás enteriőrjein végighaladva a kiállított tárgyak segítségével a látogató betekintést nyer a lovagkirály élettörténetébe, az őt övező legendák eredetébe, korának hangulatába.

A kiállításban megcsodálhatjuk a gazdag stíluselemekkel ábrázolt eszményített lovagkirály miniatúráit, a Nagy Lajos által veretett aranypénzeket, melyek egyik oldalán László glóriás alakja látható, kezében alabárddal és az országalmával. A kiállított veszprémi nemesség zászlaján a lovagkirály – Szent Istvánhoz hasonlóan – országát és koronáját Szűz Mária oltalmába ajánlja.

A kápolnának berendezett térben került elhelyezésre a híres Szent László-herma és a szenthez kapcsolódó emléktárgyak.

Bemutatásra kerülnek a korszakból származó régészeti leletek (függők, S-végű hajkarikák, karperecek, kardok, buzogány, nyílhegy, dárdahegy, kengyel, sarkantyú). Szent László király Somogyvárott 1091-ben megalapította a Szent Egyedről elnevezett bencés apátságot, melynek eredeti 11. századi elemeit is megcsodálhatja a látogató, ahogy a szerzetesi élet mindennapjait bemutató emlékeket is, mint például a könyvcsatok vagy kerámiák.

A kiállítás megvalósulását számos egyházi és világi intézmény, szervezet és magánszemély támogatta, akik segítségével és közbenjárására egy gazdag és páratlan kiállítás nyílik meg a látogatók előtt.

Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár; Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum;

A Magyar Piarista Tartomány munkatársai; Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár; Veszprémi Érseki Könyvtár; A Veszprémi Főegyházmegye plébániái és egyházi vezetői;

Szent László Emlékbizottság.

Fogl Krisztián Sándor
történész
Laczkó Dezső Múzeum 

 

2017. május 11-én, csütörtökön 16-19 óráig  
Közösségek Otthona a Múzeum

A Laczkó Dezső Múzeum az első alkalommal megrendezésre kerülő országos programsorozathoz a Közösségek Hetéhez kapcsolódik, 2017. május 11-én. Ennek keretében várja a múzeum a látogatóit a Közösségek Otthona a Múzeum elnevezésű három elemből álló programjára.

Ifjú Muzeológusok Köre

2017.május 11.16 órakor

A „Cselekvő közösségek hete” című programsorozat keretében 2017. május 11-én 16 órakor a Laczkó Dezső Múzeum Ifjú Muzeológusok Körének tagjai tartanak tárlatvezetést a múzeum „Szellem … a tárgyban, a …helyben, … a képben” című állandó kiállításában. Rendezvényeinken az elmúlt években többször is sikeres programelem volt, mikor az általános iskolák felső tagozatos diákjai a saját nyelvükön, fiatalos szóhasználatukkal mutatták be kortársaiknak időszaki, illetve állandó kiállításainkat. Májusi rendezvényünkön a múzeumi szakkör 7 tagja mutatja be a Veszprém megye történetéről szóló állandó kiállítást, felosztva maguk között az őskortól napjainkig terjedő történelmi korszakokat.

Az Ifjú Muzeológusok Körét a Laczkó Dezső Múzeum 2015-ben hívta életre. Havi foglalkozásainkon a diákok megismerhetik a múzeum kiállítóhelyeit, gyűjteményeit, az intézmény különböző osztályain folyó munkát, valamint részt vehetnek különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Somlóvári Gergő, Hajdú Donát, Gerstmár Júlia, Vas Kata, László Hajnal, Fábry Csanád, Vingli Ákos

 

Múzeumegylet

2017. május 11. 17 órakor

A Veszprémi Múzeumegylet (korábbi nevén Veszprém Megyei Múzeumok Baráti Köre) egyesületként 1978-ban alakult meg, első közgyűlését 1979-ben tartotta. Azóta is folyamatosan működik, és élő közösséget alkot. Az egyesület célja a múzeum és a helyi társadalom kapcsolatának életben tartása, mert a múzeum nemcsak az emlékek tároló helye, hanem kultúraközvetítő funkcióját is gyakorolni kívánja. Célja, hogy mindaz, ami történetileg, kulturálisan egy adott közösséghez tartozik, az közkinccsé váljon. A program során a Múzeumegylet bemutatkozik és megismerteti közel 40 éves múltját, és felhívja a figyelmet az egyesület fennmaradásának fontosságára.

 

Veszprémi Egyetemi Színpad

2017. május 11-én 18 órakor

A Veszprémi Egyetemi Színpad egy éve alakult meg újra, drámapedagógus hallgatók lelkes csapatából, s bár eredetileg csak egyszerű színjátszó kört terveztek, a kezdeményezés gyorsan kinőtte magát. A tavalyi évben két előadás is készült, melyeket az októberi színpadi találkozónkon került bemutatásra. Idén új tagokkal bővült a társulat, ami nagy öröm, ám egyelőre még az ismerkedés fázisában tart.

A Munkabemutató c. előadást a régi és az új tagok közösen hozták létre. Ez lehetőséget ad ismerkedésre, a sokszínűség kifejezésére, valamint mindenkinek színpadi megjelenést biztosít. Az előadás önmagunkból táplálkozik, saját élményekből, tapasztalatokból. A Munkabemutató című darab még nem készült el teljesen. A nyílt próbán tehát a közönség a közös munkafolyamatban vehet részt, láthatja a csoport belső működését, elmondhatja észrevételeit, ötleteit a készülő előadással kapcsolatban.

 

2016. október 11-én a Laczkó Dezső Múzeumban sajtónyilvánosan került aláírásra a Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprémi Egyetemi Színpad között létrejövő együttműködési megállapodás. Az együttműködés keretein belül a múzeum helyszínt biztosít a társulat próbáinak és előadásainak, az Egyetemi színpad tagjai pedig verses előadásokkal, drámapedagógiai programokkal színesítik a múzeum programkínálatát. 

 

2017. május 13-án, szombaton 14-17 óráig 
Emlékhelyek Napja a Hősök Kapuja Látogatóközpontban

2017. május 13-án, szombaton a Laczkó Dezső Múzeum második éve csatlakozik az Emlékhelyek Napja országos programsorozathoz Hősök Kapuja Látogatóközpont elnevezésű kiállítóhelyével.

Az idei programsorozathoz két programelemmel kapcsolódik a kiállítóhely. A Hősök Kapujába érkező látogatók megismerkedhetnek a középkori táblajátékokkal a Várfoglalóval és ki is próbálhatják azt.
15 órától a Tinódi- lant díjas énekmondó Kátai Zoltán koncertjén vehetnek részt. A zenei koncert a "Magiar História" - a XVI. század énekei a honfoglalástól a Bocskai-felkelésig címet viseli. A műsor folyamán elhangzanak Farkas András, Balassi Bálint, Wathay Ferenc, továbbá ismert és ismeretlen költők, énekmondók művei a 16 századból.
A rendezvényen való részvétel ingyenes. A program egybeesik Veszprém Város egyik legnagyobb kulturális ünnepével és rendezvénysorozatával, a Gizella Napokkal (2017.05.04-14). Az ünnepi programok keretében Boldog Gizellára, Szent István királyunk bajor születésű feleségére emlékezik Veszprém minden év májusában.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.05.09. - 2017.05.13.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör