Programok

Gizella Napok programjai a Művészetek Házában


Gizella Napok programjai a Művészetek Házában (2016.05.03. - 2016.05.08.)

Minden érdeklődőt szeretettel várnak 2016. május 3-tól 8-ig a Gizella Napok keretében szervezett eseményeikre. Bővebben Rövidebben

Művészetek Háza - A kultúra otthona

Veszprém emblematikus épületegyüttese a vár, amely a legnagyobb egységes lakott várnegyed Magyarországon a budai vár után. Ebben a barokk környezetben működik Veszprém kortárs művészeti központja a Művészetek Háza. Az intézmény megalapítása óta szerves része Veszprém város, Veszprém megye és régió kulturális életének. Olyan intézmény, melyben a munkatársak szellemi műhelyt teremtenek, napi alkotómunkájuk révén az intézményhez kötik a városban élő művészeket, vonzzák a megyeszékhelyhez kötődő alkotókat, bevonják a határokon túli magyarság szellemi tőkéjét, s nem utolsósorban nemzetközi alkotókat.

Fő feladata a kortárs művészet bemutatása, megismertetése és népszerűsítése, a közönség élményszerű szolgálata.

Gyűjteményei: a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Dubniczay-palota – László Károly Gyűjtemény, Tegulárium. A Művészetek Háza galériái: a Csikász Galéria, Várgaléria, Magtár. Rendezvényhelyszínein kiállítás megnyitókkal, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, irodalmi estekkel, folyóirat- és könyvbemutatókkal, szerzői estekkel, koncertekkel, filmesítésekkel, művészeti konferenciákkal várják a művészet iránt érdeklődő közönséget. A Művészetek Háza rendezésében valósul meg háromévente a Veszprémi Tavaszi Tárlat Triennálé a régió egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléje. A tárlat célja, hogy minél teljesebb áttekintést adjon a város és a megye tájegységeihez kötődő, itt élő és alkotó képző-, ipar-, és fotóművészek (vizuális alkotóművészek) munkásságáról.

A Művészetek Háza megalakulása óta magas színvonalú, színes programokkal csatlakozik a Gizella Napok összművészeti fesztiválhoz.


Május 3. - Kedd

Művészetek Háza/Dubniczay-palota – László Károly Gyűjtemény

Veszprém Vár u. 29.

18.00 - SE NEM FEKETE, SE NEM KOLOSTOR…

Irodalmi párbeszéd Kuncz Aladár: Fekete kolostor / Feljegyzések a francia internáltságból/ c. regényének legújabb kiadása kapcsán

Vendég: Jeney Éva, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, irodalomtörténész

Beszélgetőtársa: Sebő József középiskolai tanár

(A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának programja, Veszprém város Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsága támogatásával.)

A belépés díjtalan, a rendezvény idején a kötet megvásárolható.


Május 5. - Csütörtök

Művészetek Háza/Dubniczay-palota – László Károly Gyűjtemény

Veszprém Vár u. 29.

18.00 - MESE A NŐRŐL, AKI…Táncszínházi előadás

Tánc és koreográfia:Turós-Máté Kinga

Zenei kíséret:Vogel Judit, Módri Györgyi

Homokszemeket cipel. Amelyekből később összeáll a váz. Csontja és élete váza. Egy és ugyanaz a kettő. Benne feszül az alkalmazkodás, a méricskélés, az elrugaszkodás. A párhuzamosok végtelene. Megsemmisítő viszonyok. Féktelen öröm. Rettegés, félelem. A nő üti, öleli, tépi, harapja párját. Szabadságvágya tolvaját látja benne. Szabadulni akarása kerekedik végül felül. Megy és marad.

A sivatag láthatatlan élettel teli. Megkeresi a farkas asszonyt. A farkas asszonyt, aki összeilleszt, életet lehel, és dúdolni kezd. Tánca maga a teremtmény. Mindent ő teremt meg. A nőt is. Aki nem más, mint ő.  


Május 6. - Péntek

Művészetek Háza/Dubniczay-palota – László Károly Gyűjtemény

Veszprém Vár u. 29.

16-18.00 - Királyok és királynők - múzeumpedagógiai foglalkozás

Ajánlott korosztály: 4-14 éveseknek

Játékos tárlatnézés és alkotás segítségével keressük meg együtt a választ a következő kérdésekre:

Mik azok a tulajdonságok, amelyek királynővé, vagy királlyá tehetnek valakit?

Mikor vagyok király, vagy királynő a saját életemben és mikor nem?

Hogy néz ki egy királynő és egy király? Hogy viselkedik egy királynő és egy király? Melyik az a festmény, szobor, rajz, amelyet felruházhatunk királyi tulajdonságokkal, koronával, jogarral? Természetesen nem véletlen, hogy ezek a kérdések itt, Veszprémben merülnek fel. Biztosan Te is tudod, hogy miért?

A László Károly Gyűjtemény képei segítségével öltöztessük királynői, vagy királyi jelmezbe saját képeinket is, vagy saját magunkat.


Május 7. - Szombat 

Művészetek Háza / Tűztorony udvar

10-17.00 - Finnugor Udvar

mini nyelvleckék, kézműves foglalkozás, ének tanítás, társasjátékok

 

Művészetek Háza/Csikász Galéria

Veszprém Vár u. 17.

14.00 - Tavaszi Tárlat kiállítás megnyitó

A régióban egyedülálló kiállítás szakmai megmérettetést jelent a művészeknek. Egymás munkáinak megismerését, és a személyes találkozás lehetőségét is magában hordozza.

Idén, nem csak a Művészetek Háza majd’ összes kiállítóhelyén (Csikász Galéria, Várgaléria, Magtár) mutatkozhatnak be a képzőművészettel foglalkozók, hanem csakúgy, mint a korábbi alkalommal, a veszprémi várban található egykori Piarista Gimnázium épületében is.

Az idei tárlat tematikája: Turista.

„(…)a turisták, akik megérdemlik ezt a nevet, abszolút mesterei a minden szilárd felolvasztása és minden kötöttség eloldása művészetének. Ami elsősorban jellemzi őket: nem tartoznak ahhoz a helyhez, amelyet éppen felkeresnek; megvalósítják azt a csodát, hogy a megfelelő helyen vannak, anélkül, hogy a helyükön volnának. (…)”

ZYGMUNT BAUMAN / Turisták és vagabundok


Május 8. - Vasárnap

Művészetek Háza/ Tűztorony udvar

10-17.00 - Egész napos szabadtéri festészeti akció

Ezen a napon a Tűztorony udvara szabadtéri, nyitott műteremmé alakul át.  Képzőművészek – mesterek és tanítványok - festőállványokkal, festőbakokkal, festővásznakkal, ecsetekkel, festékekkel, papírral, ceruzával veszik át az uralmat a „festői” kertben.

A több mint húsz éve indult művészeti akció nagyon népszerű a közönség körében. Országosan ismert és pályakezdő művészek, ifjú festőtanoncok együtt alkotnak a látogatók előtt.

A közönség tanúja lehet a művek születésének és nyomon követhetik az alkotófolyamatot.

Előkészület, tervezés, improvizáció, változtatás, átalakítás, befejezés. Minden a nyitott műteremben a közönség előtt. Akció. Kihagyhatatlan.

 

Művészetek Háza/Modern Képtár – Vass-gyűjtemény udvara

Veszprém, Vár u. 3-7.

13.00 és 14.00 - A ZIRCI TÜCSÖKZENEKAR koncertje

Vezető: Tarcsay Beáta

A Zirci Tücsökzenekar tagjai 2014. márciusában kezdtek el együtt dolgozni a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola hegedűs növendékeivel.

A zenekar az óvodásoktól a középiskolásokig minden korosztályt felvonultat azzal a céllal, hogy a kamarazenélés örömét a kezdők is megtapasztalhassák a haladók példamutatásával.

 

Művészetek Háza/Tűztorony udvar

15.00 - Irodalmi piknik

Falatozás irodalmi szövegből. A pikniken kóstolót kaphatnak az érdeklődők témákból és jól fogyasztható műfajokból: irodalom felvágottan, paprikával, paradicsommal, hűs teával.

Vendégeink: Botár Attila, Tungli M. Klára valamint Nemesi Zsófia, Kemendy Zsuzsanna.

A desszertnek zenei meglepetések.

 

Május 7-én, szombaton a Művészetek Háza kiállítóterei – Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény, Csikász Galéria, Dubniczay-palota, Tegulárium – 10 és 18 óra között ingyenesen látogathatóak.

Esemény időpontja:2016.05.03. - 2016.05.08.
Szervező neve: Művészetek Háza
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: nemethneorsolya@invitel.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Érdeklődési kör