Programok

Goldilocks zone kiállítás Veszprémben


Goldilocks zone kiállítás Veszprémben (2017.12.14 17:00 - 19:00)

Veszprém Város Önkormányzata és a Művészetek Háza tisztelettel meghívja Önt 2017. December 14-én, csütörtökön 17.00 órára a Szilágyi László utcagalériába (Veszprém Budapest úti aluljáró) a Goldilocks Zone országos képzőművészeti pályázat kiállításának megnyitójára. Bővebben Rövidebben

Kiállító művészek:

Debreczeni Imre
Farkas Imre
Hecker Péter
Karácsonyi László
Lichner Barbara, Lisányi Endre
Martin Henrik
Oberfrank Luca
Süveges Rita

A Művészetek Háza Veszprém által meghirdetett Goldilocks zone című országos képzőművészeti pályázatra közel 100 alkotó, több mint 200 művet adott be.
A felkért szakmai zsűri az első körben nyolc művész egy-egy alkotását választotta ki a Szilágyi László Utcagalériában látható tárlatra.

A tárlat fődíját Martin Henriknek ítélték oda.

Goldilocks zone

Napjainkban egymást érik az újabbnál újabb bejelentések, hogy a csillagászok által megfigyelt közeli naprendszerekben, akár a földi élet kialakulásához alkalmas bolygókat fedeztek fel. Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringő égitesteket extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak nevezzük.
Évszázadokon át az exobolygók léte csak tudományos feltételezés volt, bár a csillagászok általában hittek létezésükben, gyakoriságukat és hasonlatosságukat a Naprendszer bolygóihoz teljes homály fedte, később is inkább csak a sci-fi műfajában foglalkoztak velük. Az első megerősített felfedezéseket az 1990-es évek elején tették.
A lakhatósági zóna az a tartomány egy csillag körül, amely megfelelő csillagtávolságban van ahhoz, hogy az itt keringő égitesteken tartósan jelen lehessen a folyékony víz, az általunk ismert élet nélkülözhetetlen feltétele. A lakhatósági zónát a tudósok a 70-es évektől Goldilocks zone-nak is nevezik, az elnevezés egy régi
gyerekmeséből származik (magyarul Az aranyhajú lány és a három medve címen ismert), ahol az aranyhajúnak választania kell különböző dolgok közül, elutasítva a szélsőségesen nagyot, vagy a túl forrót, esetleg a nagyon hideget, és megállapodnia annál, ami pont megfelel.

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jöhetett létre.

Cím: 8200 Veszprém, Budapest út
Esemény időpontja:2017.12.14 17:00 - 19:00
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: arthouse@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Érdeklődési kör