Programok

HELKA, A BALATON TÜNDÉRE


HELKA, A BALATON TÜNDÉRE (2017.08.10. - 2017.08.12.)

A Kabóca Bábszínház 2017. augusztus 10, 11, és 12-én ismét bemutatja Nyulász Péter Helka, avagy a Burok-völgy árnyai regényciklus első kötetéből készült vízi bábszínházi előadását. Bővebben Rövidebben

A több száz éves vietnami vízi bábszínházi hagyomány adta az inspirációt ahhoz a nyáresti, különleges szabadtéri előadáshoz, amivel a veszprémi Kabóca Bábszínház készül elkápráztatni az egész családot. Helka és Kelén balatoni legendáját augusztus 10-11-12-n a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren adják elő.

Nyulász Péter 2011 áprilisában megjelent, a Balaton legendáit feldolgozó, nagy sikerű ifjúsági regényét állította vízi színpadra a Kabóca Bábszínház társulata. A Helka – A Burok-völgy árnyai 2012 tavaszán az Év Gyermekkönyve díját (IBBY-díj) is elnyerte. A nagy kritikai sikert aratott, kalandos történet a Balaton és a Bakony ismert és ismerős helyszínein elevenedik meg, ezért merült fel épp a veszprémi bábszínház számára a színpadi adaptáció gondolata. Nyulász Péter a hagyományos balatoni legendákat fűzte egybe és egészítette ki saját történeteivel.

A regényből gyerekközönség számára készített színpadi adaptációt a szerző a Kabóca Bábszínház felkérésére. Székely Andrea rendező a balatoni történetet vízi színpadon képzelte el, ami a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes tervei alapján készült el. A különleges vízi színpadhoz a megoldási ötleteket, az inspirációt a több száz éves vietnami vízi bábszínházi technika adta, de egy alapvetően más, újszerű, egyedi vízi megoldás született. Az előadás egy vízzel teli medencében játszódik, ezen látjuk a díszletelemeket és a bábokat. A bábszínészek kívülről, egyedi technikával mozgatják a bábokat és díszleteket. A víz sajátos mozgása is a koncepció része, és Nyitrai László zeneszerző gondoskodott arról, hogy a nézők minél inkább sodródhassanak a történettel.

A látvány megteremtésénél cél volt az is, hogy felismerhetővé váljon a balatoni táj, az építészeti emlékek, a természeti kincsek. Másrészt arra kellett törekedni a tervezésénél, hogy a díszletek és a bábok vízben és a vízen is mozgathatóak legyenek, így speciális anyagból kellett ezeket elkészíteni. A munkát külső szakértők segítették, valamint a Kabóca Bábszínház műhelye, aminek tagjai jártasak különleges, egyedi bábok készítésében. A bábszínészeknek és a technikusoknak igazi kihívás a darab üzemeltetése, hiszen a víz határozza meg a játékban rejlő lehetőségeket.

Székely Andrea elmondta: az előadással az a céljuk, hogy az egész család és a Balaton kedvelői számára élvezetes, emlékezetes színházi élményt adjanak, miközben felkeltik az érdeklődést a Balaton csodái iránt. A mese az összefogás fontosságáról is szól, arról, hogy mekkora a felelősségünk a tóval szemben, őriznünk kell, vigyáznunk rá, és ehhez összegyűjtenünk legjobb erőinket.

A gyönyörű világítással fűszerezett esti előadást augusztus 10-11-12-én 20 órakor a darab megszületésének helyszínén, Veszprémben, a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren láthatja a közönség. (Forrás: hirbalaton.hu)

Az előadásról

A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben a Burok-völgy barlangok szaggatta szurdokában sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron. Az egyetlen remény Kamor, a Bakony varázslója…
 


Színészek, Alkotók

Író: Nyulász Péter
Dramaturg: Sőregi Melinda
Zeneszerző: Nyitrai László 
Tervező: Gyarmathy Ágnes- Munkácsy-díjas

Színészek: Érsek-Csanádi Gyöngyi mv., Benkő Zsuzsanna, Gombai_Nagy András, Nagy Krisztina, Szilvai Balázs, Szívós Réka, Szőke-Kavinszki András
 

Előadások:

2017.08.10. (csütörtök) 20:00 - Veszprém, Kolostorok és kertek (Nem bérletes)

2017.08.11. (péntek) 20:00 - Veszprém, Kolostorok és kertek (Nem bérletes)

2017.08.12. (szombat) 20:00 - Veszprém, Kolostorok és kertek (Nem bérletes)

Esőnap: 2017. augusztus 13. (vasárnap) 20:00 - Veszprém, Kolostorok és kertek (Nem bérletes)

A Tourinform Veszprémben már kaphatók a jegyek a Helka, a Balaton tündére szabadtéri vízi bábszínházi előadásra.

Cím: 8200 Veszprém, Séd-patak
Esemény időpontja:2017.08.10. - 2017.08.12.
Szervező neve: Kabóca Bábszínház
Szervező címe: 8200 Veszprém, Dózsa Gy. u. 2.
Szervező tel.: +36 88 590 150
Szervező E-mail: titkarsag@kabocababszinhaz.hu
Szervező Weboldal: http://www.kabocababszinhaz.hu/
Érdeklődési kör