Aktualitások

Homokágyban, parkban és teherautó platón bringáztak Veszprémben


Homokágyban, parkban és teherautó platón bringáztak Veszprémben

A királynék városába, Veszprémbe érkezett november 20-án a "téli kerékpáros cirkusz". A bakonyi megyeszékhelyen ötödik alkalommal rajtolt a LOcarGO Veszprém Cross terepkerékpár-verseny, a magyar cyclocross kupasorozat harmadik futama. Bővebben Rövidebben

A Veszprémi Kerékpáros Egyesület "közelebb a városhoz" jeligével idén az eredeti, a város központjától alig 500 méterre levő Jutasi úti parkban mérette meg a hazai és az osztrák versenyzők legjobbjait. A helyszíni nevezés vasárnap reggel 9-kor kezdődött, a női elit mezőny 11.30-kor, a férfi elit-kategória 13.30-kor rajtolt.

A terepkerékpár vagy más néven cyclocross versenyeket az országúti és mountain bike-szezont váltva, ősszel és télen rendezik. Ezek a viadalok 1500-3000 méter hosszú körpályán zajló versenyek, amik egyrészt földutakon, réteken, füves területeken, másrészt aszfalton, lépcsőkön, különböző mesterséges és látványos akadályokon keresztül haladnak.

A sportág igazi hazájának Belgium és Franciaország tekinthető. Ezek az országok 1950 óta már több világbajnokságot is szerveztek az azóta már Amerikában is népszerűvé váló kerékpáros műfajból.

 

Dináék vitték a prímet a LOcarGO Veszprém Crosson
 
Az évszaktól szokatlanul jó idő várta azt a 220 versenyzőt, aki rajthoz állt a LOcarGO Veszprém Cross terepkerékpár-verseny 16 kategóriájában vasárnap. A férfi elitversenyt Dina Márton, a nőit a londoni olimpikon Benkó Barbara nyerte.
A jelentős létszámú előnevezés mellett valószínűleg a jó időnek tudható be a kiugróan magas helyszíni nevezői létszám a szezon harmadik cyclocross magyar kupafutamán. A pálya rendkívül gyors volt, az élmezőnynek alig több mint 5 és fél perc kellett teljesíteni egy kört. Ez egy dinamikus, a nézők számára is élvezetes versenyt eredményezett, hiszen így a verseny ideje alatt többször is tudtak szurkolni kedvencüknek. Egy kör teljesítése alapvetően nem igényelt sok technikai tudást, ezt a kevésbé ügyes versenyzők is díjazták, az élversenyzők pedig sebességgel tették izgalmassá. A pályán egy palánk, egy homokágy és a már szokásosnak mondható kamionon való lépcsős átkelés törte meg a lendületet.
Az elit férfiak versenyén Búr Zsolt és Pelikán János csatájára lehetett számítani, viszont előbbi nem állt rajthoz, utóbbi pedig Dina Mártonnal (Cube Csömör MTB Team) mérkőzött a táv feléig, amikor Pelikán kerekéről lefordult a gumi. Ezzel a technikai malőrrel a kerékpárcsere után már behozhatatlan hátrányt szedett össze. Az elitek futamát Dina Márton, az U23-as korúakét Dina Dániel nyerte kéz a kézben begurulva a célba.
„Ebben a szezonban ez volt az első cross-versenyem, ezért már nagyon vártam. Csodálatos időben, egy nagyon gyors pályán versenyezhettünk. Az első kört követően sikerült ellépnem kicsit, sajnos a hátsó "csigában" azonban elestem és Pelikán Jani és a testvérem, Dani el is mentek mellettem, de két kör után felértem rájuk. A verseny felénél Janinak sajnos lefordult a szingója. Innentől kezdve Danival ketten mentünk az élen egy egyenletes, biztonságos tempót. Nagyon örülök, hogy sikerült kéz a kézben beérnünk és elhoznunk az abszolút első két helyet" - mondta az idősebbik Dina testvér.
A női elit futam egyértelmű favoritja Benkó Barbara olimpikon volt, aki tisztes előnnyel, magabiztosan nyert. „Vártam már a Veszprém Crosst, mert végre nekem is megkezdődött az idei cyclocross-szezon. Bár nem pihentem rá, hanem edzésből jöttem, azért szerettem volna, ha jól megy a kezdet. Előzőleg sikerült összetörni magam edzésen egy szerencsétlen eséssel, de reggel úgy döntöttem, hogy talán bírni fogja a bordám és elindultam. Nem bántam meg! Gyönyörű idő volt, a pálya gyors volt, élveztem nagyon!" - nyilatkozta a Focus XC Team versenyzőnője.
Az utánpótláskorúak körében is egyre népszerűbb a cyclocross, közel 40 U11-es és U13-as korosztályú gyermek vett részt a versenyen.
„Örülök, hogy ilyen népes mezőny gyűlt össze és ők elégedetten tértek haza. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal is sikerült hozzátennünk a hazai cyclocross-élet fejlesztéséhez" – mondta Tóth András, a verseny főszervezője.


Az elit kategóriák dobogósai:
Férfiak:
1. Dina Márton – Cube Csömör MTB Team – 1:08:34
2. Buruczki Szilárd – Cube Csömör MTB Team – 1:08:42
3. Záray László – Merida Maraton Team CST – 1:10:33
Nők:
1. Benkó Barbara – Focus XC Team – 51:53
2. Tache Marike – Speed-Way Team – 53:55
3. Orosz Anita – Trek SE - 1 kör hátrány
 

A versenyről bővebb információ a www.veszpremcross.hu oldalon érhető el.

Kapcsolat: Tóth András főszervező (Veszprém Cross és Bakony 200), a Veszprémi KE alelnöke (00 36) 709 841 093 és info@bringasandras.hu

Cím: Jutasi úti park
E-mail: info@bringasandras.hu
Telefonszám: +36 70 984 1093
Érdeklődési kör