Programok

Jótékonysági koncert a koraszülöttekért


Jótékonysági koncert a koraszülöttekért (2017.09.15 17:00 - 19:00)

A te hangodat ismerem - énekkel, zenével az inkubátorok mellett. Bővebben Rövidebben

A világhírű magyar zeneszerző, zenepedagógus Kodály Zoltán egyik híres mondata:


"Az anya nemcsak a testét adja gyermekének, a lelkét is a magáéból építi fel."


A Te Hangodat Ismerem Alapítvány a Koraszülöttekért és a Kisgyermekes Családokért munkatársai a kórházakban a koraszülött- újszülött intenzív osztályokon segítik a szülőket abban, hogy rátaláljanak a saját hangjukra, merjenek énekelni, mondókázni a koraszülött vagy beteg újszülött gyermeküknek a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztályon töltött idő alatt is. A krízishelyzetben segítségre van szükség, hiszen sokszor még megszólalni is nehéz a szülőknek.


Jelmondatunk: „A te hangodat ismerem ”- a kisbaba szól így édesanyjához, hiszen az ő hangja a baba számára maga a megnyugvás, a teljesség. Szeretnénk, ha minden édesanya, édesapa bátran énekelne gyermekének már a kórház falai között is. Lírai altatódalokkal, halk gitárjátékkal segítjük őket ebben.


Több orvosi tanulmány is alátámasztja, hogy az édesanya énekhangja a zeneterápiában a leghatásosabb a koraszülöttek vagy a beteg újszülöttek gyógyításában: javul a gyermekek oxigénszaturációja, harmonizálódik a pulzusuk, légzésük, s az anyában és az apában lévő szorongás is csökken, ha énekel. A budapesti Semmelweis Egyetem I. sz Gyermekklinikájának PIC osztálya volt az első, ahová Dr. Szabó Miklós osztályvezető egyetemi docens, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke hívta 2014 januárjában Hazay Tímeát, hogy dolgozzon ki egy zenei alapú módszert, mely eredményesen használható a koraszülöttújszülött intenzív osztályon. Együttműködve az orvosokkal és a nővérekkel, folyamatosan figyeltük, mi a legoptimálisabb a babák és a szülők számára, így ma egy olyan módszer van a kezünkben, mely képes a különböző állapotú és korú koraszülöttek, újszülöttek gyógyításában differenciált módon segíteni.


Az elmúlt időszakban további tíz kórházban indítottuk el a programot, köztük mind a négy orvostudományi egyetem klinikáján. A magyarországi PIC osztályok közel felében tehát rendszeresen jelen van a Te
hangodat ismerem® zeneterápiás szemléletű módszer, mely élő énekszóval, személyes kapcsolattal, finom érintéssel segíti a rászoruló csecsemőket az inkubátorok mellett.


Veszprémben Rábaközi Rita alapítványi munkatársunk, a Balatonfüredi Muzsikusok Egyesületének vezetője, 2015 óta képviseli a programot a Csolnoky Ferenc Kórházban, segítve
a koraszülött és beteg újszülöttek gyógyulását.

2017 szeptember 15-én pénteken 17:00-tól a Veszprém Agóra – Városi Művelődési Központban ünnepeljünk közösen és éljük át együtt a zene gyógyító erejét. Az esten, melynek fővédnöke a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház PIC osztályának vezetője Dr. Szabó Éva, vendégünk lesz a Miss Earth 2017 közönségdíjasa, 2017 legszebb arca és mosolya,Viczián
Viktória, aki maga is inkubátorban kezdte az életét, fellép Halas Adelaida a Veszprémi Petőfi Színház színművésznője, a Balatonfüredi Muzsikusok Egyesülete, a Gizella Nőikar és még sok más kiváló művész.


Hogy a zene a kórház falain kívül is képes gyógyítani? Természetesen igen! Szeretettel várunk mindenkit
jótékonysági estünkre, melynek mottója Babits Mihály gyönyörű sora:


„Mindenik embernek a lelkében dal van…”

A Te Hangodat Ismerem Alapítvány a Koraszülöttekért és Kisgyermekes Családokért
www.atehangodatismerem.hu

Cím: 8200 Veszprém, Táborállás park 1.
Esemény időpontja:2017.09.15 17:00 - 19:00
Szervező neve: Te Hangodat Ismerem Alapítvány
Szervező Weboldal: http://www.atehangodatismerem.hu/
Érdeklődési kör