Programok

Kapcsolatok (Kádár Tibor 70)


Kapcsolatok (Kádár Tibor 70) (2016.07.01 18:00 - 20:00)

Megnyitó: 2016. július 1., péntek 18 óra Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1. A kiállítás megtekinthető 2016. augusztus 10-ig, hétfő kivételével 10-től 18 óráig. Bővebben Rövidebben

A kiállítás kurátora: Dohnál Szonja művészettörténész muzeológus

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2016. július 1-én, pénteken 18 órakor nyitja meg a KAPCSOLATOK (KÁDÁR TIBOR 70) című új időszaki kiállítását.

Kádár Tibor 1946-ban született Kolozsvárott. A Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán diplomázott, majd tanított műszaki rajzot, később rajzot és festészetet 1986-ig. Sokszoros zaklatás és politikai nézeteltérés miatt ekkor kérte végleges kitelepedését Magyarországra. Családjával az 1980-as évek végétől Veszprémben él.

Erdélyi periódusában Székelyföldet és Kalotaszeget járta és folyamatosan festett. Banner Zoltán így jellemzi ezt a korszakot: „Ábrázolási módszere realista és látomásos, de nem szürrealista, sem az expresszionista részletezés, vagy kiemelés hatásáért nem áldozza fel a témáiban eredetileg benne rejlő talányosság izgalmát. … Kalotaszegi képein festői eszközökkel kutatja ennek az emberi tájegységnek a legkevésbé ’festői’ mondanivalóját és ebben a kontrasztban kovácsolódnak ki új, legszemélyesebb festői eszközei, a haragoszöldekben, forró barnákban tartott tájszínek, az ablakok fátyolos lebegtetése, az építészeti részletek metsző grafikai élessége. Noha átérzi az átalakulásnak kegyetlen logikáját, mégsem teremti, búcsúztatja, s nem siratja vissza az ősi, falusi életformát, hanem a menthetőt tapogatja körül ecsetjével…”

Magyarországra költözése után palettája oldódik, festészete esztétizálóbbá válik. Isztriai, hollandiai, angliai, németországi tanulmányútjai hatással vannak munkásságára. Festészetét nem hagyják érintetlenül a Közép-Európában zajló események. Új anyaggal kísérletezik – az általa is gyűlölt műanyaggal –, hogy a bonyolult világ plasztikai megfelelőjét megtalálja. Ehhez kapcsolódó térplasztikáit és installációit 1996-ban Veszprémben, a Csikász Galériában láthatta a közönség. 

Megalakulásától kezdve tagja az ún. Figuratív Csoportnak. A csoporthoz való kapcsolódás egyet jelentett azzal, hogy „művészete új – maga választotta – szakaszába lép. Egyúttal vissza. Létezhet ilyen haladás: a visszatérésé. Szülőföldhöz, hagyományhoz, mesterséghez, végül is, önnön magához.” A figurativitás mai napig meghatározója festészetének.

A veszprémi kiállítás a művész minden fontos korszakát bemutatja, kezdve a legkorábbi (1960-as évek elejéről származó) önarcképektől az erdélyi korszakon át, az absztrakt festményekig, valamint a legutóbbi évtizedben született figuratív alkotások is megjelennek a tárlaton.

Kádár Tibor nem csak Magyarországon, de Európa-szerte kiállító művész. Több alkalommal is bemutatkozott Németországban, Hollandiában, Dániában, Angliában, Olaszországban.

Műveit közgyűjtemények őrzik, számos díj tulajdonosa. (Többek között: Veszprémi Tavaszi Tárlat Nívódíja, Veszprém Megye Érdemrendje, Gizella Díj, Prima Díj, MS. Nestu Díj.)

Dohnál Szonja

művészettörténész muzeológus

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Esemény időpontja:2016.07.01 18:00 - 20:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör