Programok

Kelemen Barnabás – hegedű
Kocsis Zoltán – zongora

Beethoven: Á-dúr szonáta op. 12 No. 2
Brahms: Á-dúr szonáta op. 100
Kreisler: Válogatás hegedűre és zongorára írt eredeti és átdolgozott kompozícióiból

Kelemen Barnabás

„Ha egy művészben a veleszületett muzikalitás párosul a technikai fölénnyel, akkor a legnagyobbak közé tartozik…”
The Guardian

Kelemen Barnabás korosztályának egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb művésze, mind hegedűművészként s brácsistaként elhivatott kamarazenész és kvartett-muzsikus, karmester, világszerte tart mesterkurzusokat, 2005-től a Zeneakadémia docense. Gyakori szólistája London, Berlin, Amszterdam, München, Tokió, Budapest, Prága, Hong-Kong, Rió, Fokváros, Kuala Lumpur városok szimfónikus zenekarainak, olyan termekben, mint pl. a New York-i Carnegie Hall, a Berlini Filharmónia, a tokiói Suntory Hall vagy az amszterdami Concertgebouw... Egyre több hangversenyen hallhatjuk hegedűversenyek mellett zenekari műveket vezényelni, nemrégiben többek között az Izraeli Kamarazenekart, az Amszterdami Concertgebouw Kamarazenekarát dirigálta. Rangos fesztiválok vendége, mint pl.: a Jeruzsálem-, a Schleswig Holstein-, a Prussia Cove-, Salzburg-, Prága-, Menton-, Lockenhaus-, Ittingen-, Kissingen-, Moritzburg-, Delft-, Cannes-i MIDEM vagy a Cheltenham-i fesztiválok. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Vladimir Jurowski, Krzystof Urbanski, Michael Stern, Marek Janowski, Kocsis Zoltán, Fischer Iván, Ránki Dezső, Eötvös Péter, Perényi Miklós, Steven Isserlis, Kokas Katalin... Kelemen Barnabás rögzítette Bartók szólóhegedűre írott valamennyi művét a Hungaroton “Bartók Új Sorozat” számára Kocsis Zoltán partnereként, mely CD Gramophone díjat nyert 2013-ban.. 14 szólólalbumot ill. egy dupla DVD felvételt készített a Hungaroton, BMC s Naxos kiadóknak, melyek közül számos lemez rangos nemzetközi elismerést kapott (pl.: Diapason d’Or, Fonogram 2011 vagy a Nemzetközi Liszt Társaság ‘Grand Prix du Disque’ díja). Alapító-névadója a Kelemen Vonósnégyesnek, mellyel koncerteztek Európa számos országában, Amerikában és Ausztráliában. A 2001-es brüsszeli Erzsébet Királyné Hegedűversenyen harmadik-, az 1999-es Nemzetközi Salzburgi Mozart Hegedűversenyen s a 2002-es Indianapolisi Hegedűversenyen első díjat kapott. 2007-ben addigi legfiatalabbként nevezték Perényi Miklós s Vásáry Tamás mellett a Prima Primissima Díjra. Művészetét a magyar állam Liszt-díjjal (2003) A Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével (2005) és Kossuth-díjjal (2012) ismerte el. A magyar államtól kapott 1742-es “Ex-Kovács Dénes” Guarneri ’del Gesú’ mesterhegedűn játszik.

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán nemzetközi karrierje 18 éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult. Néhány év alatt szinte berobbant a nemzetközi zenei világba, meghívás meghívást követ Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint a Távol-Kelet meghatározó zenei központjaiba és fesztiváljaira. Richtertől meghívást kap fesztiváljára Franciaországba, amit közös négykezes koncertek követnek.
Fellépett a világ számos vezető zenekarával, mint például a Berlini Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar. Rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak: Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, Salzburg, Prága, Menton, stb., és olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Lovro von Matacic, Charles Dutiot, Herbert Blomstedt, Michael Tilson Thomas.
1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1987 óta karmesterként is fellép és zongoraművészi pályája mellett komponál is.
A Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után Kocsis Zoltán jelenleg a Philips Classics exkluzív művésze. Bartók zongorára és zenekarra írt műveinek Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral készült felvételeiért Edison-díjat kapott, Debussy-lemezét Gramophone-díjjal és az Év Hangszeres Felvétele díjjal ismerték el.
Kocsis Zoltán 1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar - irányítását. Művészi koncepciójának megfelelően azóta szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára sor került. Megújult zenekarával adott koncertjeit mind a kritikusok, mind a közönség világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte. 2004 januárjában életműdíjat kapott a cannes-i Midemen, és a francia kulturális miniszter ott adta át neki azt a magas francia kitüntetést, a művészeti érdemrend lovagi fokozatát, amelyet még 2002-ben kapott meg a francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész muzsikusi tevékenységéért. 2005 márciusában Kocsis Zoltán munkásságát - 1978 után másodszor is - Kossuth-díjjal ismerték el, 2006. március 25-én, Bartók születésének 125. évfordulóján pedig átvehette a szakmai grémium által odaítélt Bartók-Pásztory-díjat. 2007. január 23-án az oktatási és kulturális miniszter "a magyar kultúra követe" címet adományozta Kocsis Zoltánnak. 2012. május 30-án, 60. születésnapján megkapta a magyar nemzet tiszteletét kifejező Corvin-lánc kitüntetést.

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
E-mail: info@auerfesztival.hu
Telefonszám: +36 88 889 189
Honlap: http://auerfesztival.hu/hu/
Esemény időpontja:2016.08.05 20:00 - 22:00
Szervező neve: Mendelssohn Kamarazenekar
Szervező címe: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Szervező tel.: +36 88 889 189
Szervező E-mail: info@auerfesztival.hu
Szervező Weboldal: http://auerfesztival.hu/hu/
Érdeklődési kör