Programok

Kicsiny Balázs tárlatvezetése Veszprémben


Kicsiny Balázs tárlatvezetése Veszprémben (2016.08.25 18:00 - 19:30)

Kicsiny Balázs tárlatvezetése „ A szomszéd falu" című kiállításán, Veszprémben a Művészetek Háza Csikász Galériájában. Bővebben Rövidebben

A világfalu utazói

"Valamennyien Kafka falujában élünk, egy világfaluban. Ennek a falunak a fekvése, a lakói és a határai alkotják lehetőségeink terét: a körülményeink, az adottságaink képezik alaprajzát, korunk és kortársaink alakítják változásait.

A faluban az élet egyre gyorsabb, az idő pedig egyre rövidül. Mondhatni elejétől fogva visszaszámlálásban zajlik. De nemcsak a puszta számszerűségben, hanem a belátás tekintetében is: jól látható, ahogy a dolgok, és általuk a távolságok növekszenek, a terek sűrűsödnek, és a rajtuk való átjutás egyre több időt emészt fel.

Amióta a falu világfaluvá kezdett válni, egyre több benne a hír, az információ, az ismeret. Ám az ismeretek növekedésével az ismeretlen is növekszik. Legalább egyenes arányban, de még inkább exponenciálisan. Ez a lehetőségek felismerésére is érvényes. Akárcsak a vágyak, szándékok, törekvések tekintetében. A közeli, a közvetlen könnyen elérhetőnek, kezelhetőnek tűnik – mindaddig, amíg ki nem derül szövevényes és erős összefüggése számos távoli tényezővel. És mennél több játékos összjátékán áll a megoldás, annál több az elbonyolódás és eltérülés esélye.

Kafka nagy sávszélességű antennákkal követte és írta le, nemcsak szomszéd falu, de a világfalu kibontakozó

folyamatait is – egy hírnök haladásának viszontagságos, egy nagyobb hátráltatásokat elszenvedő történetében. Ő az, aki „ hasztalanul fáradozik; még most is csak a legbelső palota épületein vergődik keresztül; sohasem fogja leküzdeni őket; de ha ez sikerülne is neki, semmit sem nyerne; meg kellene vívnia harcát lefele a lépcsőkön; de ha ez sikerülne is neki, semmit sem nyerne; át kellene jutnia az udvarokon, és az udvarok után a második, körbezáruló palotán, és újabb lépcsők és udvarok; és újra egy palota; így menne tovább, évezredeken át..” (A császár üzenete)

Kicsiny Balázs munkái ilyen hírnökök előrehaladásának és megakadásának lehetőségeit mutatják; néha taxival törekszenek nekiindulni egyszerre a négy égtájnak, vagy ejtőernyővel értek földet a senkiföldjén. De a célt azok érik el, akik kezdettől fogva képesek ellenállni a szomszéd falu kísértésének és megfelelő horgonyokkal, végérvényesen lehorgonyozták magukat a maradásban."

Tillmann J. A.

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 17.
Esemény időpontja:2016.08.25 18:00 - 19:30
Szervező neve: Művészetek Háza
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: nemethorsolya@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Érdeklődési kör