Programok

KineDok Filmnapok


KineDok Filmnapok (2017.11.14. - 2017.11.16.)

A 3 nap alatt 5 gondolatébresztő észak-, kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítenek. Bővebben Rövidebben

Időpont: November 14., 15., 16., 17.30

Helyszín: VMK színházterme

 

KineDok Filmnapok

A 3 nap alatt 5 gondolatébresztő észak-, kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítenek. A cél egy olyan közösségi élmény megteremtése, amely kilép a filmszínházak hagyományos falai közül, ezért a vetítések után a résztvevők vendégeik egy csésze forró teára és egy jóízű beszélgetésre. 14-én és 15-én a teázáson a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának munkatársai is részt vesznek.

A Filmnapokra kedvezményes bérlet váltható 1000 Ft-ért! A belépődíj alkalmanként 800 Ft, valamint VMK-kártyás kedvezmény is érvényesíthető. A november hónapban Filmklubos bérletet váltók ingyenesen vehetnek részt a vetítéseken!

 

November 14. (kedd)

17.30
A csend királynője (feliratos, lengyel dokumentumfilm, 80' 2014)

A film hőse, a tízéves Denisa sok szempontból kitaszítottnak számít. Társaival együtt törvénytelenül tartózkodik egy lengyelországi cigány táborban, ráadásul soha senki által nem diagnosztizált hallásproblémája miatt beszélni sem tud. A saját kis tánccal és ritmussal teli világában él, és igyekszik a közeli szemétlerakóban talált bollywoodi DVD-k elragadó díváit utánozni. Amikor táncol, akkor végre azzá válhat, akivé csak akar – ha úgy kívánja, akkor akár királynővé is. Sőt, a tánc segítségével el tud menekülni a kegyetlen valóság elől, és végre elmesélheti, amit szavakkal nem tud kifejezni: hogy minek örül, miért szomorú, vagy éppen mitől retteg. (KineDok)

19.00
Szavatossága: lejárt? (feliratos, norvég dokumentumfilm, 54' 2017)

Négy fiatal férfi egy meglepő vállalkozással próbálja felhívni a figyelmet az ételpazarlás problémájára: a norvégiai Északi-fok holdbéli tájairól le akarnak biciklizni egészen az ország déli részén fekvő Lindesnes nevű turistaparadicsomig úgy, hogy közben kizárólag kukákban talált ételekből nyerik vissza az elhasznált kalóriákat. Lejárt ételt még soha senki nem fogyasztott ennyire jóízűen. (KineDok)

 

November 15. (szerda)

17.30
FC Roma (feliratos, cseh dokumentumfilm, 76' 2016)

Vendégük: Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának intézményvezetője, akivel közvetlenül a vetítés után egy tea mellett beszélgethetnek az érdeklődők.

2015-ben a cseh labdarúgó-bajnokság legalsó ligájában egy különös focicsapat tűnt fel: a csapatban mindenki roma származású volt. Mivel a liga többi csapatának játékosai visszaléptek a romákkal játszandó mérkőzésektől, az FC Roma sorra nyerte a meccseket – miközben valójában egyszer sem kellett a pályára lépnie. (KineDok)

19.30
Cambridge (feliratos, bolgár dokumentumfilm, 64' 2015)

A film helyszínéül szolgáló falu, Dolni Cibar Bulgária északnyugati részén, az Európai Unió legszegényebb régiójában található. Az itt élők 99%-a cigány származású, akiknek a tanulás iránti olthatatlan vágya miatt a média ironikusan sokszor csak Cambridge-ként hivatkozik a településre. A filmben az ő életük egy évébe nyerünk betekintést. (KineDok)

 

November 16. (csütörtök)

17.30
Elszáll, mint a füst (feliratos, szlovák zenés dokumentumfilm, 83' 2015)

Az emberi élet, különösen pedig a művészek élete a folyó felett csöndesen el- majd előtűnő párához hasonló módon válik semmivé. Az Elszáll, mint a füst című filmnek a művészi hírnév múlékonysága a központi témája, amit három idősödő jazz-zenész életén keresztül tár a nézők elé: Laco Deczi trombitás, Ľubomír Tamaškovič szakszofonos, és Ján Jankeje nagybőgős a szovjetek által megszállt Csehszlovákiából menekültek Nyugatra, ahol együtt tündököltek a világ leghíresebb zenészeivel. A film elmélkedő, melankolikus, a hírnevet még tovaillanása előtt megörökítő hangulata a narratíva nyugodt, merengő ritmusában is visszaköszön. (KineDok)

Cím: 8200 Veszprém, Táborállás park 1.
Esemény időpontja:2017.11.14. - 2017.11.16.
Szervező neve: Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ
Szervező címe: 8200 Veszprém, Táborállás park 1.
Szervező tel.: +36 88 429 111
Szervező E-mail: info@veszpremvmk.hu
Szervező Weboldal: http://www.veszpremvmk.hu
Érdeklődési kör