Programok

Könyvbemutató: Kossuth-címer és pufajka


Könyvbemutató: Kossuth-címer és pufajka (2016.11.09 17:00 - 19:00)

Az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kötődő műtárgyak és dokumentumok a Laczkó Dezső Múzeumban. Bővebben Rövidebben

A Laczkó Dezső Múzeum a Veszprémi Törvényszékkel együttműködve 2016. november 9-én, szerdán 17 órakor a Törvényszék Dísztermében ünnepélyes keretek között mutatja be legújabb kötetét. A Kossuth-címer és pufajka című könyv az 1956-os események hatvanadik évfordulója kapcsán, ennek a korszaknak a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum különböző gyűjteményeiben őrzött műtárgyait és dokumentumait mutatja be.

Az ’56-os tárgyi anyag csekély volta miatt szükséges és célszerű volt némileg kitekinteni 1956 elé és után is. Ez lehetővé teszi az olvasók számára, hogy jobban belerázódjanak a korszak hangulatába és megérthessenek egyes folyamatokat.

A múzeum ’56-os anyagának kisszámú, ám legrangosabb egysége dr. Brusznyai Árpád gimnáziumi tanárhoz, a forradalom egyik veszprémi vezetőjéhez kötődik. Ezen tárgyak, leánya, Brusznyai Margit ajándékaként, 2015-ben kerültek be a múzeumba. Az együttes legmegrendítőbb darabjai a kivégzését megelőzően a börtönből a családjához írt néhány levél, levelezőlap. Az egykori tanítványai szerint a nemcsak a tananyagot „leadó”, hanem őket „móresre” is tanító tanár úr ezen utolsó sorai – a kötet szerzői szerint - rokon emlékek az aradi vértanúk utolsó leveleivel.

Az eredeti tárgyi és dokumentum anyag kiegészült a múzeumban őrzött, ’56-os tematikájú pályamunkákból történt válogatással, amelyek nem csak írójuk akkori szerepléséről, világlátásáról nyújtanak információkat, hanem igen jól mutatják az illetőknek, az egykori eseményekhez való utólagos viszonyulását is.

Az összeállítást Veszprém és Veszprém megye 1956-os eseményeit tárgyaló fontosabb szakirodalom bibliográfiai jegyzéke egészíti ki.

Készült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „Mansfeld Péter” pályázata támogatásával. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

A Laczkó Dezső Múzeum a könyvbemutatón résztvevőket kötettel ajándékozza meg!

 

A kötetbemutató kísérőprogramja:

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprémi Törvényszék és a Pannon Egyetem szervezésében 2016. november 9-én, szerdán, 16.30 órakor az 1956-os veszprémi deportáltak emléktáblájának megkoszorúzása (Helyszín: egykori várbörtön, Vár u. 19.)

 

Cím: Veszprém, Vár utca 19.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Esemény időpontja:2016.11.09 17:00 - 19:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör