Programok

Liana Isakadze – hegedű

Közreműködik:
Mendelssohn Kamarazenekar

Liana Isakadze

„…A verseny után, mikor már átadták a díjat, Szigeti József odajött hozzám és azt mondta: ’Örülök, hogy nem haltam meg azelőtt, hogy hallottam a játékát’ Hihetetlen pillanat volt, soha nem fogom elfelejteni…” 

Liana Isakadze már háromévesen készült a zenei pályára, teljesen elmerülve a zongora és a komponálás rejtelmeiben. A véletlennek köszönhető, hogy a hegedű mellett kötött ki. Hétéves volt, mikor a zongora felvételi vizsgára készülőben annyira megfázott, hogy el kellett halasztani a vizsgát. Miután következő héten kizárólag a hegedűsök meghallgatása zajlott, ha mielőbb zenész akart lenni, nem várhatott tovább, kénytelen volt hegedülni egyet, minek következtében azonnal felvételt nyert Leo Shiukashvili professzorhoz.
Néhány évvel később, külön engedéllyel indulhatott a Szovjet zenei versenyen, ahol az alsó korhatár a versenykiírás szerint 17 év volt. Második lett, 14 évesen! David Ojsztrah azonnal felvette az osztályába a Moszkvai Állami Konzervatóriumban.
Tanulmányai végeztével két évig Ojsztrah asszisztense, aki karmesterként gyakran kérte fel szólistának Beethoven és Csajkovszkíj vesenyműveinek előadásához. 1970 és 1994 között, Isakadze a Moszkvai Állami Filharmónia szólistájaként Jevgenyij Szvetlanov irányítása alatt turnézott a Szovjet Állami Zenekarral, Európát, Amerikát és Ázsiát pedig a Dimitrij Kitajenko által vezényelt Moszkvai Filharmóhikusok közreműködésével hódította meg. 1965-től Liana hegedűművészként és karmesterként is, a leghíresebb koncerttermek, legrangosabb fesztiválok állandó vendége.
Felsorolni is nehéz azokat a világhírű, legendás zenekarokat, szólistákat, karmestereket, akikkel együtt dolgozott: Kurt Mazur, Herbert Bloomsted, Juka Pekka Saraste, Neeme Järvi, Charles Dutoit, Václav Neumann, Yehudi Menuhin, Maris Jansons, Valerij Gergijev. Természetesen legfontosabb kamarapartnerei sem maradhatnak ki a sorból: Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Justus Frantz, Igor Oistrach, Alekszej Ljubimov, Maria Judina, Barbara Hendriks. 1988-ban Bécsben, a róla elnevezett fesztiválon lépett a közönség elé, mint hegedűművész, karmester, kamaraművész és jazz-zenész.
Az első „Liana Isakadze” Nemzetközi Hegedűversenyt 2003-ban rendezték Szentpéterváron. A német Süddeutsche Zeitung egy öt CD-ből álló sorozatot jelentetett meg 2009-ben, „Violinists of the Century címmel. Húsz kiváló hegedűművész játékával ismerkedhetünk meg a felvételeken, közülük az egyik, Liana Isakadze.

Mendelssohn Kamarazenekar

A Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész irányításával 1985-ben jött létre a gazdag zenei múltú történelmi városban, Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a XX. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, ill. magyarországi bemutatója is fűződik nevükhöz.
A legkiválóbb hazai és külföldi szólisták, karmesterek működnek közre a zenekar koncertjein, közöttük Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Rost Andrea, Tokody Ilona, Szabadi Vilmos, Bálint János, Győriványi Ráth György. Közös produkciót mutattak be a Győri Balettel, s számos oratorikus művet adtak elő magyar illetve külföldi koncertkórusokkal.
Több turnén vettek részt Európa szinte minden országában, valamint Észak-, Közép- és Dél-amerikában. A világ nagy koncerttermei közül szerepeltek a milánói Verdi-teremben, a buenos aires-i Teatro Colon-ban, a new york-i ENSZ-palotában, s visszatérő vendégei voltak a londoni St. John’s és a St. Martin-in-the-Fields koncertsorozatoknak.
Az együttes nyitottságára jellemző, hogy gyakran lép fel jazz-muzsikusokkal, illetve a könnyűzenei élet kiválóságaival is, így többször koncerteztek már Jacques Loussier és a Play Bach trio, Joe Muranyi, Bobby McFerrin, Snétberger Ferenc, Tátrai Tibor valamint Fred Hersch közreműködésével. Számos koncertjüket közvetítette a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a France 3, különböző amerikai TV és rádióállomások, s a Szlovén Nemzeti Rádió és Televízió. Első CD-jüket a Hungaroton Classic adta ki, azóta több CD-jük, valamint DVD-jük jelent meg Magyarországon, Angliában, az USA-ban és Szlovéniában. A Mendelssohn Kamarazenekart művészi munkájának elismeréseképpen 2010-ben Bartók–Pásztory díjjal tüntették ki.

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
E-mail: info@auerfesztival.hu
Telefonszám: +36 88 889 189
Honlap: http://auerfesztival.hu/hu/
Esemény időpontja:2016.08.07 17:30 - 19:30
Szervező neve: Mendelssohn Kamarazenekar
Szervező címe: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Szervező tel.: +36 88 889 189
Szervező E-mail: info@auerfesztival.hu
Szervező Weboldal: http://auerfesztival.hu/hu/
Érdeklődési kör