Programok

„Megesett rajta a szíve…”


„Megesett rajta a szíve…” (2016.07.07. - 2016.08.28.)

Kiállítás az Irgalmasság Szentévéhez kapcsolódva a Katolikus Karitászról. Bővebben Rövidebben

„Megesett rajta a szíve…” (Mk 6,34)
Kiállítás az Irgalmasság Szentévéhez kapcsolódva a Katolikus Karitászról

2016. április 2. – augusztus 28.

Olyan különleges tárgyakat és dokumentumokat láthatnak eredetiben és nemesmásolatban [plakat_A_4-page-001] az érdeklődök, melyek a magyar karitász hőskorának lenyomatai, s amelyek ez alkalomból kerülnek először nyilvánosságra. Az esztergomi Prímási Levéltárban és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött relikviák mellett a Karitász Országos Központjában összegyűjtött
emlékek is bemutatásra kerülnek látványos, interaktív és informatív, a látogatót „megdolgoztató” technikákkal,
egyedi kivitelezési megoldásokkal. A veszprémiek büszkék lehetnek arra, hogy egykori püspökük, dr. Rott Nándor volt az első, még 1914-ben megalakult hazai karitász intézmény vezetője. Miután kinevezték a „királynék városába”, az egyházmegye élére, megvált ettől a feladatától, amit később, a Katolikus Karitász 1931-es létrejöttekor Mihalovics Zsigmond érseki biztos folytatott. Az ő kifejező szavai, Mindszenty József bíborosnak írt levelében, elgondolkodtatnak ma is minket jelenkorunk társadalmi gyengeségeivel és saját hitünk, kereszténységünk milyenségével kapcsolatban. „Azt, hogy egy korszak mennyire keresztény, mennyire Krisztus híve szerinti a szellem, arról ismerjük meg, hogy mennyire segítettek a mindig közöttünk lévő szegényeken, azaz mennyire igyekeztek szeretet gyakorlatát élni.” (Mihalovics Zsigmod leveléből, 1946. szeptember 3.)

Tudunk-e olyan irgalmasok lenni, mint az Atya? Szeretetünk emberi jóságból fakad, vagy Isten irgalmasságát jeleníti meg? Ezeken a kérdéseken is elmélkedhetünk az „…és megesett rajtuk a szíve” (Mk 6.34) című kiállítás üzenetének befogadásakor.

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 31.
Esemény időpontja:2016.07.07. - 2016.08.28.
Szervező neve: Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 31.
Szervező tel.: +36 88 580 528
Szervező E-mail: igazgato@szalezianum.hu
Szervező Weboldal: http://www.szalezianum.hu
Érdeklődési kör