Programok

Mindennapi angyalaink – Szabó Virág szobrászművész kiállításának megnyitója


Mindennapi angyalaink – Szabó Virág szobrászművész kiállítása (2016.09.17. - 2016.12.31.)

Szabó Virág szobrászművész bronzba álmodott angyalait megtekinthetik a Szaléziánumban 2016. szeptember 17 - december 31. közt. Bővebben Rövidebben

Angyalok és pápák a Szaléziánumban

Az Irgalmasság Szentévéhez kapcsolódva, az Ars Sacra Fesztivál keretében kelnek életre és harcolnak Önökért Szabó Virág szobrászművész bronzba álmodott angyalai, akik között megtalálhatják a számukra, magyarok számára kedves és fontos pápákat, de a bátor és rendíthetetlen hétköznapi hősöket is,  ha jól figyelnek.

Szabó Virág 1976. április 1-jén született Budapesten. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte, 2003-ban ugyanott diplomázott, s ebben az évben elnyerte a portugáliai III. Nemzetközi Kortárs Érembiennálé Fődíját (The Great Prize). Rá egy évre a XXIX. FIDEM Nemzetközi Éremkiállításon a Fiatal Alkotók Díjában részesült. 2001 és 2016 között elnyert 21 díja közül legbüszkébb a tíz évvel ezelőtt odaítélt Első Nemzetközi Érem-Szobrászati Verseny Fiatalok Részére Fődíjára, amivel egyéni kiállítási lehetőséghez jutott New York-ban. Hazai elismerései közül kiemelkednek az Országos Érembiennálékon elnyert díjai, s legutóbb, 2015-ben a ’Pápás Éremsorozattal’ elnyert Emberi Erőforrások Minisztériumának díja. Pápás műalkotásait Róma után elsőként Magyarországon Veszprémben láthatja a közönség, a Szaléziánumban.

A magyar történelem jelentős eseményeihez, sorsfordulóihoz kötődő pápákról – a Szent Istvánnak koronát küldő II. Szilveszterről, a déli harangszót elrendelő III. Kalliktuszról egészen II. János Pál pápa máriapócsi látogatásáig - készített bronzsorozatát mutatjuk be a megszokottól kicsit eltérő értelmezésben.

A művésznek ez lesz az ötödik egyéni tárlata Miskolc, Szolnok, New York és Róma után. Alkotásaiból már több nagy hazai és külföldi múzeum vásárolt. Egyik angyalos művét a londoni British Museum vette meg (Ruhatár, 2007). További munkáit a Magyar Nemzeti Galéria, a Soproni Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi.

Szeptember 17-én megnyitott kiállításra nyitott szívvel várjuk a művészet lélektisztító erejében hívő, a szépet és a jót értékelő érdeklődőket.

Helyszín: Szaléziánum, Veszprém Vár u. 31.

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 31.
E-mail: info@szalezianum.hu
Telefonszám: +36 88 580 528
Honlap: http://www.szalezianum.hu
Esemény időpontja:2016.09.17. - 2016.12.31.
Szervező neve: Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 31.
Szervező tel.: +36 88 580 528
Szervező Weboldal: http://www.szalezianum.hu
Érdeklődési kör