Programok

Múzeumi Szabadegyetem a Laczkó Dezső Múzeumban


Múzeumi Szabadegyetem a Laczkó Dezső Múzeumban (2016.12.13 16:00 - 18:00)

A Múzeumi Szabadegyetem decemberi előadására 2016. december 13-án, kedden 16 órára várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum. Bővebben Rövidebben

A karácsonyi ünnepkör étkezési szokásai Veszprém megye népi kultúrájában

Rendhagyó módon az előadást megelőzően 16 órakor Hajdu Péter Luca-napi szokásokat felelevenítő bemutatójára kerül sor, melyre a Laczkó Dezső Múzeum az érdeklődő gyermekeket és családokat is szeretettel várja.

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a karácsonyi ünnepkör étkezési szokásaival foglalkozik. A téma Törő Balázs néprajzkutató előadásában kerül bemutatásra. Az ünnep ízeit karácsonyi guba kóstoló biztosítja, a veszprémi Nasska – a rétesező jóvoltából!

Az előadást megelőzően, a Bakonyi Háznál Hajdu Péter és tanítványai interaktív bemutatóval elevenítik fel a Lucázás hagyományát, Élő néphagyomány a Bakonyi Házban címmel. A bemutató alkalmával testközelből tapasztalhatják meg látogatóink e neves naphoz kapcsolódó régi szokásokat, és közreműködhetnek e hagyomány jelenbe való átültetésében.

A bemutatót követően a múzeum Tudásterében kerül megrendezésre a Múzeumi Szabadegyetem aktuális előadása.

„A karácsonyi ünnepkör étkezési szokásai a paraszti társadalom gyakorlatában jóval összetettebbnek számítottak, mint amelyek napjaink leegyszerűsített világában jellemzők.

Az advent első vasárnapjával kezdődő és a vízkereszt utáni vasárnapig tartó időszak szentestéig nyúló szakaszát kisböjtnek nevezték, ám egyúttal erre az időszakra esett a disznóvágások fő időpontja is. 

A hagyományos paraszti felfogásban is létezett a karácsonyi asztal fogalma, ám az ételeket arra sokkal inkább mágikus, mintsem élvezeti céllal helyezték.

Az előadás igyekszik rávilágítani a paraszti kultúra ezen részletének mind profán, mind szakrális vonatkozásaira, így természetesen nem maradunk sem a mákos ételek, sem a tollaspogácsa funkciójának megfejtése nélkül.”

Az előadássorozat az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik. A kiállításban számos, az előadásban említett témához kapcsolódó tárgy látható!

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2016.12.13 16:00 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör