Programok

Múzeumi Szabadegyetem - A Restaurátorok asztala


Múzeumi Szabadegyetem - A Restaurátorok asztala (2017.06.13 16:30 - 19:00)

A Múzeumi Szabadegyetem júniusi és egyben utolsó előadására 2017. június 13-án, kedden, várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeumba. Bővebben Rövidebben

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a restaurátor osztály szakemberinek munkája felől közelíti meg a gasztronómia témáját. A téma Cziráki Veronika és Egervári Márta restaurátorok előadásában kerül bemutatásra.

Az „Étel/élet” című időszaki kiállításhoz kapcsolódó utolsó Szabadegyetemi előadáson az étkezés tárgyait a sérüléseiken, illetve ezek helyreállításán keresztül mutatjuk be. Betekintést nyújtunk, hogy mi várható abban az esetben, ha már „a restaurátorok asztalára” került a féltve óvott étkészlet, asztaldísz, vagy abrosz.

Az előadás első felében különböző szilikát alapú anyagfajták pl. üveg, fajansz, kőedény, porcelán restaurálásának nehézségeibe avatjuk be hallgatóinkat. Közülük a porcelán restaurálása a legbonyolultabb feladat, amelyre bővebben szeretnénk kitérni történeti és készítéstechnikai ismertetéssel. Minden egyes beavatkozás más-más kérdést vet fel: helyre állítható-e újra a műtárgy egysége, eredeti megjelenése és használhatósága, mennyire tehetjük láthatatlanná a sérülés nyomait? Bemutatjuk a restaurálás lépéseit, valamint azt, hogy milyen anyagokat, technikákat használhatunk az egyes munkafázisokhoz.

Az előadás másik felében melynek alcíme: „Terítéken a terítő”, egy a néphagyomány húsvéti ünnepköréhez tartozó, csipkedíszes, „szőttes hímű” kis abrosz, egy úrhímzéses, fémfonalas vert-csipke díszű, selyem kendő, és egy liturgikus, rokokó terítő tisztításának, restaurálásának probléma megoldásait ismerhetik meg. Kiderül, hogy arany-e az arany csipke és az is hogy hogyan tároljuk helyesen dédanyáink damasztjait.

 

Cziráki Veronika - Egervári Márta
restaurátorok

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.06.13 16:30 - 19:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör