Programok

Múzeumi Szabadegyetem előadás


Múzeumi Szabadegyetem előadás (2016.06.14 16:30 - 18:00)

A Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének tizedik előadása 2016. június 14-én, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.). Bővebben Rövidebben

Az előadás témája: 10 év, 100 előadás – 10 éves a Laczkó Dezső Múzeum Szabadegyeteme
Előadó: S. dr. Perémi Ágota régész, múzeumigazgató (LDM)

„2006 szeptemberében a Laczkó Dezső Múzeum egy új előadássorozatot indított. „Egyetemi” jellege miatt, az egyetemi oktatási évhez igazodva, két szemeszterre osztva az előadásokat, egy-egy félévben 5–5 alkalommal várták „hallgatóikat”. Akkor még nem tudták, milyen is lesz a fogadtatása, hiszen ez idő tájt még országosan is ritka volt ez a típusú ismeretterjesztés. Több célt tűztek maguk elé. Elsősorban olyan ismertterjesztő előadások megtartására törekedtek, amelyek témája közérdeklődésre is számot tarthat, az ismereteket, tudást bővítik. Másrészt lehetőséget szerették volna biztosítani arra, hogy a múzeum munkatársai gyakran több évtizedes kutatásairól is beszámolhassanak. 

Már a kezdetek kezdetén kialakult a szabadegyetemi előadás formája, jellege, sőt az akkor megtervezett meghívó is napjainkig őrzi első megjelenési formáját: előlapján a Laczkó Dezső Múzeum homlokzatát díszítő, Művészeteket ábrázoló szobor látható. 

Az évek során, időről-időre, egy-két elemében módosították, modernizálták az előadásaikat; és itt nem csak arra gondolnak, hogy a kattogó, elakadó diavetítő helyett megjelent a számítógéppel vezérelt (egyébként időnként szintén elakadó) modern projektoros vetítő, hanem arra, hogy az előadások színesítésére – a témához kötődően – kihozták a raktárak mélyén őrzött, kézbe adható műtárgyainkat, de hallhattak zenészeket, gyönyörködhettek néptáncos előadásában; vagy a helyszín volt különleges: Hősök Kapuja, Lovassy Gimnázium, zirci Reguly Antal Műemlékkönyvtár, múzeumi kiállítótér. 

A tíz év alatt különböző témákban, számos szakember előadásában 99 alkalommal hallhatták tudományos ismeretterjesztő előadásokat. A múzeum munkatársai olyan ismereteket igyekeztek átadni az „egyetemi” hallgatóknak, amely mögött komoly szakmai munka állt. Ugyanakkor egy-egy esetben, a kiválasztott téma minél teljesebb körű bemutatása érdekében, külső szakembereket is vendégül láthattak. 

Rengeteg emlék, élmény, kiváló szakemberek sokasága. A 100. előadás erről a 10 évről igyekszik beszámolni, amelyre várják a ma is kitartó egyetemi polgáraink mellett a korábbi évek hallgatóit is. Terveik szerint nem csak jelképesen, hanem ténylegesen is el fogjuk fújni a tortára helyezett tíz gyertyát.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Esemény időpontja:2016.06.14 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör