Programok

Múzeumi Szabadegyetem - Kopácsy József hercegprímás (1775 – 1847) élete és kora


Múzeumi Szabadegyetem - Kopácsy József hercegprímás (1775 – 1847) élete és kora (2017.09.12 16:30 - 18:00)

A Múzeumi Szabadegyetem szeptemberi előadására 2017. szeptember 12-én, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2017. szep. 12. kedd 16:30 - 18:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.
 

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás Kopácsy József hercegprímás életével foglalkozik. A téma Fogl Krisztián Sándor történész előadásában kerül bemutatásra.

 

 „Sasmadárként emelkednek, s az egeknek lengenek, néha leereszkednek, hogy példáink legyenek”
(Köszöntővers, 1825.)

 

2017. szeptember 18-án lesz 170 éve, hogy Kopácsy József esztergomi érsek eltávozott az élők sorából. Halálának évfordulója alkalmat kínál arra, hogy előadás keretei között emlékezzek meg a 19. századi Magyar Katolikus Egyház egyik nagyformátumú személyiségéről. 

Kitűnő szónok, lelkiismeretes főpásztor, jó politikus, ügyes békéltető és az emberi jóság mintaképe jelzőkkel látta el az utókor. Még a kritikusok is főként ezeket a tulajdonságait emelték ki a prelátusnak. Előadásomban Kopácsy József hercegprímás életútját vázolom fel, emellett érintem azt a történelmi hátteret, mely a katolikus egyház helyzetét jellemezte.  Kitérek arra, hogyan őrződött meg alakja a történet- és az irodalomtudományban.

Az egyházi méltóságok alakjának, jellemének vizsgálatához jó forrásként szolgálnak azok a köszöntőversek (laudáció), amelyek az egyházi javadalomba történő ünnepélyes beiktatások (installatio) alkalmával hangzottak el. Azt azonban meg kell említeni, hogy ezen irodalmi alkotások műfaja óda, melyre jellemző a patetikus hangvétel, így a főpásztor jellemének, csak a pozitív vonásait emelik ki, ezáltal ennek a forrástípusnak a vizsgálata egyoldalú. Ezeket az irodalmi alkotásokat, paptanárok, deákok írták, az egyházi elöljáró installációjának alkalmából. Ennek előzményeként megemlíthető, hogy a 18. században az érsekeket, püspököket, hol bukolikus, idilli pásztorjátékokkal, hol iskoladrámákkal köszöntötték. Papi kéziratok, körlevelek és különböző egyházi iratok ismertetésére is sor kerül, melyek alátámasztják a hercegprímás alakjával kapcsolatosan, a köszöntőversekben felhozott érveket.

Előadásom során olyan mutatok be, mely a Laczkó Dezső Múzeum különböző gyűjteményéből való és Kopácsy Józsefhez kapcsolódik.

Fogl Krisztián Sándor
történész

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.09.12 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör