Programok

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Laczkó Dezső Múzeumban


Múzeumok Őszi Fesztiválja a Laczkó Dezső Múzeumban (2016.09.27. - 2016.11.17.)

A Laczkó Dezső Múzeum a 2016. szeptember 26. és november 13. közötti időszakban részt vesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű országos programsorozaton. Bővebben Rövidebben

2016. szeptember 27. kedd 17:30

Laczkó Dezső Múzeum

Kötetbemutató

Rainer Pál történész kötetének „A szolgálat nehéz, az idő legtöbbnyire rosz”,„Barakkunk piszkos, sötét és nagyon sok benne a poloska” Egy cs. és kir. 52. gyalogezredbeli ismeretlen tartalékos tiszt I. világháborús és hadifogoly naplója, 1916–1920. bemutatója.

A Laczkó Dezső Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatát, Rainer Pál történész legújabb kötetének „A szolgálat nehéz, az idő legtöbbnyire rosz”,„Barakkunk piszkos, sötét és nagyon sok benne a poloska” Egy cs. és kir. 52. gyalogezredbeli ismeretlen tartalékos tiszt I. világháborús és hadifogoly naplója, 1916–1920. bemutatójával nyitja meg. A zsebnotesz formájú napló Ruttkay Miklián Eszter veszprémi néprajzkutató rokonságában került elő pár éve, az anyag közlését is ő tette lehetővé. Miután fedele, amelyen egykor feltehetően feltüntették írójának adatait, az elmúlt évszázad során leszakadt és elveszett, őt ma már név szerint nem tudjuk beazonosítani. Az első világháború poklából szerencsésen hazakerültek egyikének naplóját olvashatjuk most kiadvány formájában. A kötet nyomán megismerhetjük az 52-es gyalogezred galíciai harcait, és ismeretlen hősünk harctéren töltött mindennapjait. A kötet dr. Hudi József a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárának vezetője mutatja be.

 

2016. október 8. szombat 10-16 óráig

Veszprém Kossuth utca, Tourinform Infopont

Utcatárlat - Teret hódító művészet!

A Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből nyílik utcatárlat Veszprém legforgalmasabb közterén. A Kossuth utcán különleges, ideiglenes kiállítást rendez a múzeum, mely bepillantást nyújt a gyűjtemény eddig rejtett képzőművészeti értékeibe, „házhoz” viszi a múzeumi élményt. A kurátor által válogatott, utcára installált műtárgy együttes megragadja a járókelők figyelmét, lehetőséget biztosít kapcsolatot és párbeszédet teremteni a város polgáraival. A múzeum munkatársai a kiállítás ideje alatt alkotó foglalkozással várják azokat, akik szívesen pihennek meg nálunk, mindennapi feladatik végzése közben. Az utcai kiállítás mellett állandó és időszaki kiállításainkat, valamint további Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programjainkat propagáljuk.

 

2016. október 14. péntek 17 óra

Laczkó Dezső Múzeum

Kérdések? és Válaszok!

2016 őszén a XX. századi Európát és hazánkat is érintő szovjet diktatúrák hatásáról és mindennapjairól tudósító plakátkiállítás nyílik.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében nyílik a XX. századi Európát és hazánkat is érintő szovjet diktatúrák hatásáról és mindennapjairól tudósító plakátkiállítás. A 2016 őszén nyíló kiállításhoz több kerek évforduló kapcsolódik, tán legfontosabb az 1956-os események 60. évfordulója. Az 1956-os Pesti Srác Alapítvány gondozásában lévő plakátok az elmúlt idők hírnökei, az akkori információközlés legelterjedtebb eszközei. Képi világuk és üzenetük egyedi és hiteles lenyomatai a XX. századi magyar történelemnek. A plakátkiállítás Kérdések? és Válaszok! címmel a Laczkó Dezső Múzeum kiállítótereiben kerül bemutatásra.

 

2016. október 18. kedd 17 óra

Tanulmányi Raktár, Veszprém Török Ignác utca 5.

Rak-Tár-Lat

A múzeum Tanulmányi raktárában ingyenes tárlatvezetés várja azokat a látogatókat, akik szeretnék megismerni a múzeum képzőművészeti gyűjteményét.

2002 óta hazánkban rendszeresen megünnepeljük a Magyar Festészet Napját. Október 18-a Szent Lukács névnapja, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Ez a nap a Laczkó Dezső Múzeumban is a fény, a színek, a formák és ritmusok, a festészet ünnepe. A múzeum Tanulmányi raktárában ingyenes tárlatvezetés várja azokat a látogatókat, akik szeretnék megismerni a múzeum képzőművészeti gyűjteményét. Az érdeklődők bepillanthatnak a Laczkó Dezső Múzeum raktáraiban őrzött festmények világába: több száz éves portrék, csatajelenetek, Nagy Sándor szecessziós hangulatú pasztellképei mellett kortárs Veszprém megyei alkotók munkái láthatók a megrendezésre kerülő Rak-Tár-Laton. A program az Utcatárlat - Teret hódító művészet! társprogramja, újabb rendhagyó múzeumi élmény a látogatók számára.

 

2016. november 2-4.

Laczkó Dezső Múzeum

A múzeum górcső alatt- Őszi szünet a Laczkó Dezső Múzeumban

Kutatás, felfedezés, alkotás az őszi szünetben! Három napos múzeumi tábor gyermekeknek a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyein!

Kutatás, felfedezés, alkotás az őszi szünetben! A gyermekeket idén ősszel rendhagyó őszi táborozásra várja a Laczkó Dezső Múzeum. A nagy sikerű nyári táborok mintájára, az őszi szünet idejére napközis tábort szervezünk. A három nap során a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyeit, állandó és időszaki kiállításait, múzeumpedagógiai foglalkozásit és titkos helyeit ismerhetik meg az érdeklődők. A programok egymásra épülnek. A résztvevők a tábor során átfogó képet kapnak a múzeum intézményéről, a bemutatott kiállításokról. Tárlatvezetések és alkotó foglalkozások által a gyermekek is részesei és élvezői lehetnek a múzeumi élménynek.

 

2016. november 3. csütörtök 16:30

Laczkó Dezső Múzeum

ÉTEL/ÉLET – gasztrokollázs az első kapavágástól az asztalig kiállításmegnyitó

A Gasztronómia Éve programsorozathoz a Laczkó Dezső Múzeum egy különleges, a témát teljes egészében feldolgozó és bemutató, korokon és társadalmi osztályokon átívelő időszaki kiállítást nyit.

A Laczkó Dezső Múzeum 2016. november 3-án egy színes és sokszínű témából, mégpedig a gasztronómia világából nyit vándorkiállítást. A gasztronómia hívogató dzsungel, amelyben váratlan és izgalmas élmények érhetik az utazót, vagy egy összetett játék, ahol az egymásra épülő szinteket számos tapasztalattal gazdagodva teljesít a felfedező. Egyeseknek kaland, másoknak hivatás - lehet könnyed, de lehet elegáns párbaj. Mindenkit érint, mindenkit megérint, minden nap az utunkba akad. A kiállítás ennek a szerteágazó témának a kapcsán teret tud adni minden gyűjteményi területnek a megjelenésre, bemutatkozásra. Nem résztémákra és nem korszakra fókuszálunk, hanem egy fotómontázs hatására törekszünk. A téma lehetőséget ad arra, hogy még be nem mutatott tárgyak is reflektorfénybe kerüljenek - akár mert a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe, akár, mert mindeddig mostohagyerekként a polcon rekedtek. Az egyediek és a sorozattermékek, a mívesek és a házi készítésűek, a státuszszimbólumok és a mindenki által elérhetőek.

A mindennapi téma, különleges tálalása mindenki számára fogyasztható!

 

2016. november 17. csütörtök 16:30

Laczkó Dezső Múzeum

Victor Vasarely időszaki kiállításmegnyitó

2016 őszén a Laczkó Dezső Múzeumban először találkozhatnak Victor Vasarely op-art művész -a pécsi múzeum kollekciójából válogatott- közel ötven alkotásával.

A Laczkó Dezső Múzeum 2015-ben elindított kezdeményezését idén tovább folytatja – újabb nívós képzőművészeti tárlatot tekinthetnek meg a látogatók. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2015 novemberében cserekiállítást rendezett: Veszprémben Rippl-Rónai József alkotásaival, Kaposvárott pedig Egry József műveivel ismerkedhetett meg a közönség. 2016-ban a vidéki múzeumok közötti együttműködést erősítendő a pécsi Janus Pannonius Múzeum Victor Vasarely Múzeumának anyagából rendez tárlatot a veszprémi múzeum. A kiállításon az op-art világhírű művészének közel 50 alkotása lesz látható. A kiállítás kurátora a pécsi múzeum művészettörténésze, Sárkány József, a Vasarely Múzeum több száz darabos kollekciójából állítja össze a különleges és nívós tárlat anyagát. A világhírű alkotó munkássága elképesztően sokrétű: nem csak festett, de készített művészfilmeket, számos művészetelméleti írása jelent meg, faliszőnyegeket tervezett, foglalkozott.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2016.09.27. - 2016.11.17.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör