Aktualitások

Nyilvánosságra hozták az idei VeszprémFest fellépőit!


VESZPRÉMFEST 2017

Újra összeállnak Prince zenészei, hogy legnagyobb közös slágereiket játsszák az idei VeszprémFesten. A The New Power Generation mellett nem kisebb nevek, mint a legendás Tom Jones, Heather Small - az egykori M People énekese és Richard Bona lesznek a zenei fesztivál sztárjai Bővebben Rövidebben

Július 12. és 15. között rendezik az egyik legnépszerűbb nyári, szabadtéri zenei rendezvény-sorozatot, a VeszprémFestet. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is színes zenei kínálattal várja vendégeit a fesztivál. A fellépők mellett újdonság, hogy a szabadtéri színpad helyszíne változik; a Püspöki Palota rekonstrukciója miatt a színpad az egykori érseki pihenőhelyre, a História Kertbe költözik.

 

Nem teljesen új ez a helyszín, hiszen három éve „Festgarden” néven Jack Dejohnette, Carmen Souza, Didier Lockwood és Mike Stern is lépett itt fel. Akkor nagyon jók voltak a nézői visszajelzések, egyenesen varázslatosnak tartották ezt a helyszínt is sokan. Most a szervezők átforgatják ezt a teret, a korábbi rendezvényekhez képest a színpadot a keleti oldalra, szemben a várral, a Séddel párhuzamosan építik fel. A színpad léptékében még egy kicsit nagyobb is lesz, mint a várban. A Szentháromság tér barokkos, kicsit klasszikus, kicsit szakrális kisugárzását egy kertiparty hangulata váltja fel. Oldottabb, zöldebb lesz a fesztivál.

A VeszprémFest nyitónapján, július 12-én Richard Bona lép fel Mandekan Cubano formációjával. Bona könnyed énekhangja, lehengerlő basszusgitározó tehetsége, egyedülálló dal- és zeneszerzői hozzáértése azon kevés afrikai művészek közé emelte őt, akik kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert. Számos díjjal, előadással és sokéves szaktudással a háta mögött, ma generációjának egyik legkiválóbb és legkeresettebb zenésze. Hangzásvilágának újradefiniálását folytatva jelentette meg Afro-Kubai projektjének, a Mandekan Cubano-nak új albumát, a Heritage-t 2016 júniusában, a koncert gerincét ez az album adja. Bona egyébként visszatérő előadója a VeszprémFestnek: 2005-ben quintetjével, 2008-ban pedig a kongói Lokua Kanzával és a martinique-ról származó énekes, zeneszerző Gerard Totoval közösen léptek színpadra Veszprémben.

Másnap, július 13-án Heather Small, az M People együttes énekese ad koncertet.   A 90-es évek angol pop dívája hatalmas sikerei, slágerei ellenére nem járt még nálunk. Small 11 millió eladott lemezzel, 2 Brit Awards és a Mercury Music Prize díjjal és számtalan világturnéval a háta mögött korunk egyik legsikeresebb angol női előadóművésze. Az M People együttes tagjaként – mialatt világszerte komoly sikereket értek el olyan slágerekkel, mint a „Moving On Up”, „One Night In Heaven” és a „Search For The Hero”, illetve albumaikkal, mint a Northern Soul, az Elegant Slumming, a Bizarre Fruit  és a Fresco  – Heather a ‘90-es évek egyik meghatározó hangjává vált. Azóta is rendszeresen koncertezik, 2010-ben Anastacia és Lulu mellett tagja lett az óriási sikerű “Here Comes the Girls” projektnek, szóló albuma, a Proud címadó dala pedig szinte nemzeti himnusszá vált Angliában. Koncertjén igazi táncos fesztiválhangulatra számíthatunk!

Július 14-én egy élő legenda, Tom Jones énekel – a nagy érdeklődésre tekintettel – a Veszprém Arénában. Ő azon kevés zenei előadók egyike, akik a modern popzene hajnalán kezdték meg a pályájukat, és a mai napig fontos lemezekkel és fellépésekkel folytatják pályafutásukat. Magával ragadó előadása zenei korszakokon és műfajokon ível át, nincs tekintettel a társadalmi különbségekre, fiataloknak és időseknek, férfiaknak és nőknek, a mainstream és a rétegzene rajongóinak egyaránt szól. Amellett, hogy népszerűsége előadóművészként és lemezkészítő művészként öt évtizede töretlen, 76 évesen legutóbbi Long Lost SuitcaseSpirit In The Room és Praise & Blame című albumjairól életpályája eddigi legjobb kritikáit zsebelhette be.

Végül a zárónapon, július 15-én Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a „Celebrating Prince” turné keretében, szintén a Veszprém Arénában. A The New Power Generation 1990 és 2013 között volt a legendás művész, Prince kísérő zenekara. A Prince-szel közösen eltöltött több mint két évtizeddel a hátuk mögött az együttes kétségkívül az egyik legsikeresebb kísérő banda a világon. A 2016. októberi minnesotai ”Official Prince Tribute Concert” sikerére alapozva határozták el, hogy újra összeállnak, és a „Celebrating Prince” koncertsorozattal ünnepelik a művészt és zenéjét. Az NPG tagjai szinte az eredeti felállásban, több, Prince zenei-baráti köréből érkező vendég énekessel érkeznek – a londoni Hyde Park, a holland Noth Sea Jazz és a lisszaboni Super Bock Super Rock fesztivál után – Veszprémbe. A koncerten legnagyobb slágereiket adják elő, nem hiányzik majd a listáról a Let's Go Crazy, Kiss, U Got the Look, Nothing Compares To You, Sexy MF, Diamonds & Pearls, Get Off, Cream, Purple Rain stb. A VeszprémFest szervezői ezzel a koncerttel tisztelegnek Prince zsenialitása előtt.

 

Jegyek vásárolhatók a Tourinform Veszprémben (Óváros tér 2., tel.: 88/404-548) és a Turisztikai Információs Ponton (Kossuth utca, tel.: 20/342-2580).

Érdeklődési kör