Programok

Nyitott Szemmel - Somogyi Márk fotóművész gyűjteményes kiállítása


Nyitott Szemmel - Somogyi Márk fotóművész gyűjteményes kiállítása (2016.08.20.)

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2016. augusztus 20-án, szombaton 14.00 órakor nyitja meg Nyitott Szemmel – Somogyi Márk fotóművész gyűjteményes kiállítását. Bővebben Rövidebben

Megnyitó: 2016. augusztus 20., szombat 14.00 órakor

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A kiállítást megnyitja: Gopcsa Katalin művészettörténész

Köszöntőt mond: S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató

Somogyi Márk fotóművész és grafikustervező Veszprém megyében, Salföldön él és alkot. Hosszú svájci tartózkodás után költözött vissza Magyarországra és telepedett le a Káli- medencében. A Balaton-felvidék csodálatos világa nagy hatással volt életére és művészetére. Munkáiban, témától függetlenül, megtalálható egy sajátos szemlélet. A fotóművészeten keresztül megmutatja világunk valóságát, és annak azon szubjektív oldalát is, amely a művész nézőpontjának, szemléletének eredménye. Ezáltal egyszerre egy valós és egy szürrealista világot tár elénk. Fotóival a környezetünkben és bennünk rejlő csodákra, értékekre kívánja felhívni a figyelmet.

A veszprémi kiállítás négy nagyobb tematika köré épül. A Mintatermészet című sorozat olyan természetfotókból áll, melyek tükrözik Somogyi Márk művészetének két legfontosabb jellemzőjét: a természet iránti tisztelet, a természet csodáinak tudatos megmentésére való törekvést. Az alkotó munkái túlmutatnak a hagyományos természetfotón, megfontolt, tudatos komponálás eredményei, legtöbbjük absztrakt kompozíció. A második témakör legfrissebb műveiből válogat: kínai fotósorozatából egy százéves kínai teaház világába tekinthetünk be. E távoli országban is az ember és a hétköznapi élet váratlan szépségei ihlették meg a művészt. A Szépséges borászat című sorozat darabjai Somogyi Márk művészi, reklámfotós és grafikustervezői tevékenységeit egyaránt képviselik. Az ember és a természet közti együttműködés, amely a borászatot jellemzi, számtalan csodálatos részletnek, jelenetnek ad helyet. Az Ingókövek című sorozat igazi kuriózum: természeti elemek, melyekben a Mintatermészet sorozat alkotásaihoz hasonlóan, ám ezúttal fekete-fehérben, jelennek meg az absztrakt kompozíciók. Fontos szerepet kapnak, az árnyak, a tónusok és a szubjektív látásmód. Az olykor aktfotókra emlékeztető formák különleges tartalommal ruházzák fel a képeket.

A kiállításon bemutatásra kerül továbbá a művész legfrissebb munkája, mely egy sötétkamrához hasonlatos helyiségben kap majd helyet. Több éves kísérletezés eredményét tekinthetik meg a látogatók. A több alkalommal díjnyertes „Tűzsárkány” című fotográfiáját átdolgozva, fa- domborzattá alakította alkotását. A műalkotásra kétirányú fényjátékot vetítve izgalmas és kiállításról kiállításra változó, megújuló látványt kínál a nézőnek.

Somogyi Márknak számos egyéni- és csoportos kiállítása volt Európa-szerte (Budapesten, Brüsszelben, Párizsban). Magyarországon és külföldön is rangos díjakkal ismerték el művészetét. A Laczkó Dezső Múzeumban megrendezett nagyszabású gyűjteményes kiállítását most láthatja először a Veszprém megyei közönség.

A kiállítás megtekinthető 2016. október 30-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2016.08.20.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör