Programok

Olvasólámpa Bozsik Péter, Déry-díjas költő, író, szerkesztővel


Olvasólámpa Bozsik Péter, Déry-díjas költő, író, szerkesztővel (2017.03.23 17:00 - 19:00)

Minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a Művészetek Háza Olvasólámpa című rendhagyó irodalmi programsorozatára 2017. március 23-án, csütörtökön 17 órára a Művészetek Háza, Dubniczay-palota – László Károly Gyűjteményébe (Veszprém, Vár u. 29.). Bővebben Rövidebben

Moderátor: Ladányi István irodalomtörténész, szerkesztő

Bozsik Péter: Pálinka-enciklopédia

„BIRS - Királylány a birspálinka, vagy ledér, elhagyott és elhagyó hercegnő. A király örökös, hűséges szeretője. Anyám kedvenc itala. Évekig képes dugdosni egy liternyit, és csak rendkívüli alkalmakkor elővenni. Kapsz egy kupicát, aztán legfeljebb majd egy év múlva, megint. Megtanulod szopogatni, mint a mellbimbót; mondhattam volna fagylaltot is, de az előbbi jobban tetszik. (Csak szépen, csak halkan, hogy senki meg ne hallja, CSAK SZÉPEN, CSAK LASSAN...)

CSERESZNYE - Ritkán főzik, legalábbis én alig találkoztam vele. Ha nem fejtik ki, enyhén kesernyés ízű. A lentebb szereplő történetben (EPER) esszenciával (is) ízesített, kommersz cseresznyepálinkáról van szó. Akkor még kevéssé válogattam ("kóstolódó ifjúság"). Ha most kéne innom olyat, bizonyosan elhánynám magam.

KÖRTE - Rangja: herceg, némi hermafrodita beütéssel. Ugyanúgy készül, mint az almapálinka, de mivel levecsesebb gyümölcs, és nagyobb a cukorfoka, több pálinkát ad. Magyarországon, míg nem volt levédve a pálinka, a Vilmoskörtét tartották a legjobbnak. Én nem szerettem (azért a múlt idő, mert amióta ez megtörtént, nem ittam pálinkát kocsmában, valahogy nem bízom, még így se, a kocsmai, azaz "bóti" pálinkákban; ebben apámra ütöttem, aki viszont a szerbiai metilalhohol-mérgezés óta bizalmatlan), szóval nem szerettem, már csak azért sem, mert valami ilyesmi volt ráírva: Készült finomszesz, valódi körtepálinka, körtearoma és karamell fölhasználásával. Ha ilyet vinnék a szülőfalumba valakinek ajándékba, tán agyon is ütnének.

Manapság az ún. kommersz pálinkákra azt szokták ráírni, hogy gyümölcsvíz, borpárlat, vagy pálinkaízesítésű szeszes ital, és mellette még ott áll az ízesítés milyensége: körte, alma, szilva, barack stb. De a kedvencem a vodkaízesítésű szeszes ital.”

A rendezvénysorozat támogatója: NKA Nemzeti Kulturális Alap

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Esemény időpontja:2017.03.23 17:00 - 19:00
Érdeklődési kör