Programok

Olvasólámpa Háy János


Olvasólámpa Háy János költővel és amatőr képzőművésszel (2017.02.16 17:00 - 19:00)

Minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a Művészetek Háza Olvasólámpa című rendhagyó irodalmi programsorozatára 2017. február 16., csütörtökön 17 órára a Művészetek Háza, Dubniczay-palota – László Károly Gyűjteményébe (Veszprém, Vár u. 29.) Bővebben Rövidebben

A programon Háy János, költő és amatőr képzőművész olvas fel műveiből.
Moderátor: Kilián László, szerkesztő

„…Első szava sem a polgári körökben szokásos autó vagy pénztárca volt, hanem a vetőmag.

Háy gyökerei ebben a tiszta népi talajba kapaszkodtak, bár személyiségének szárbaszökkenését már a főváros dekadens kultúrája határozta meg. Tanárai aggódva kísérték tevékenységét. Számtalan rossz jeggyel próbálták jó útra téríteni. Gimi után tett néhány sikertelen felvételit a Szegedi Tanárképző oroszt-történelem szakára, majd egy sikereset. Mit keresett hősünk, egy hegyvidéki legény a pusztákon? A válasz egyszerű: a barátnőjét. És mit ad isten: meg is találta. Azóta is – különben együtt. Háy a költészetről nem mondott le, de titokban rockzenei karriert dédelgetett. 81-ben megalakította az Originál Láger nevű zenekart, amely néhány demo-felvételt követően feloszlott. Ez a csalódás végérvényesen derékba törte Háy rock-zenei pályáját.

Bár 82-től publikált, első kötete csak 89-ben jelent meg. A kötet  nyitómondata: „Háy János nevű személy nem létezik.” Ez a nemlétező személy megjelentetett még tíz könyvet, született neki két gyermeke, elvégezte az ELTE esztétika szakát.  Az írások mellett megjelentek rajzai, festményei is. Háy író, költő és amatőr képzőművész, de álmaiban még mindig ott áll egy színpadon és a Szaljut nevű szovjet gitárral nyomja a rokendrolt….”

Háy János

 

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 29.
Esemény időpontja:2017.02.16 17:00 - 19:00
Érdeklődési kör