Programok

Palkovics Tibor: Hamvas Béla és a Sacralitás


Palkovics Tibor: Hamvas Béla és a Sacralitás (2016.03.31 17:00 - 17:00)

"Isten nem rejtély. Rejtély az, hogy van valami Istenen kívül. Isten a nyilvánvaló láthatatlan. A misztérium nem Isten, hanem a világ, ahogy nem a szellem a misztérium, hanem a természet, nem a lélek, hanem a test..." (Hamvas Béla: Scientia sacra) Bővebben Rövidebben

PALKOVICS TIBOR: HAMVAS BÉLA ÉS A SACRALITÁS  

2016. március 31-én  17 órakor a Szaléziánumban.

Palkovics Tibor:

Zeneművészeti és filozófiai tanulmányokat folytatott, 1998-ig a Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára volt. Diplomáját az ELTE Bölcsészkarának Filozófia Tanszékén 2004-ben szerezte. Az 1990-es évek közepén került személyes ismeretségbe Hamvas Béla özvegyével, Kemény Katalinnal és Dúl Antallal. Kutatásainak és tevékenységének fő területe a német idealizmus művészetfilozófiája, valamint Hamvas Béla szellemi forrásainak feltárása és közzététele.  2008-2012-ig a Hamvas Béla műveinek külföldi megismertetését feladatául állító Editio M Kiadó munkatársa, 2013 decemberétől pedig Szakács Gáborral együtt a Hamvas Béla életműkiadást megjelentető Medio Kiadó vezetője és Hamvas Béla írói hagyatékának gondozója. 

"Isten nem rejtély. Rejtély az, hogy van valami Istenen kívül. Isten a nyilvánvaló láthatatlan. A misztérium nem Isten, hanem a világ, ahogy nem a szellem a misztérium, hanem a természet, nem a lélek, hanem a test. Isten megismerése nem nehéz. Deu et Jahve, mondja a próféta, ismerd meg Istent. Gnóthi ton kürion, írja Pál apostol. Szűkös és szegény emberiség volt az, amely a delphoi feliratot úgy értelmezte, hogy ismerd meg önmagadat. A gnóthi szeauton értelme eredetileg minden bizonnyal az volt: ismerd meg, hogy isteni vagy. Amikor Jézus lényének isteni voltáról beszélt, a zsidók jajveszékelni kezdtek. Jézus pedig a zsoltárokból idézett (Zsolt. 82:6), és azt mondta: „Nincs-e megírva törvényetekben, hogy istenek vagytok (elohim atem), mindnyájan a legfelsőbb fiai?”(Hamvas Béla: Scientia sacra)

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 31.
Esemény időpontja:2016.03.31 17:00 - 17:00
Szervező neve: Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 31.
Szervező tel.: +36 88 580 528
Szervező E-mail: igazgato@szalezianum.hu
Szervező Weboldal: http://www.szalezianum.hu
Érdeklődési kör