Programok

Papírvarázs – origami készítő kézműves foglalkozás


Papírvarázs – origami készítő kézműves foglalkozás (2016.06.12 14:30 - 16:00)

A Laczkó Dezső Múzeum Papírvarázs – origami készítő kézműves foglalkozást szervez 2016. június 12-én, vasárnap 14.30-kor. A kézműves foglalkozást vezeti H. Vass Ildikó origami alkotó. A rendezvényen a részvétel ingyenes. Bővebben Rövidebben

A rendezvény aktualitását a 2016. május 5-én, megnyitott „PAPÍRSÁRKÁNYOK, PÖRGETTYŰK ÉS BABÁK JAPÁNBÓL” című vándorkiállítás kiállítás adja.

Az origami kifejezés japán eredetű, pontos magyar megfelelője: „papírhajtogatás” (ori – hajtani, gami – papír). A japán „kami” szó pedig Istent jelent, s bár az írásjegyek különbözőek, a hangalak hasonló a papír ejtéséhez. Mivel Japánban nagy jelentőséget tulajdonítanak a szavak hangzási, írásjegyi hasonlóságának, ez oda vezetett, hogy a papírt is szent dolognak tekintették. A papír régóta összekapcsolódott a sintoizmussal is, így a szertartásos papírhajtogatásnak a középkor óta fontos szerepe van a vallásos életben. Ebből a szertartásos használatból nőtt ki az origami mindennapi hagyománya. Egyik legnagyobb mester Akira Yoshizawa volt, aki megteremtette a kreatív origami alapjait.

Az origami – mint kreatív tevékenység – jól használható az oktatásban is, mind a tanulási nehézségek diagnosztizálásában, mind pedig a terápiában. Fejleszti többek közt a téri tájékozódást, a térlátást, a memóriát, a finom-motorikát, a kreativitást, pontosságra, türelemre nevel.

H. Vass Ildikó, a téma szakértője ezidáig 6 könyvet írt origami és más papírtechnika témakörben. Rendszeresen közlik saját modelljeit a külföldi és hazai szakirodalmak egyaránt.

A múzeumi foglalkozáson a kicsikkel „akciós-modelleket” készít, vagyis olyan papírjátékokat, melyek mozognak, ugranak, pörögnek… Az origami technikában jártasabb érdeklődőknek lehetőségük nyílik daru, vagy mozaik-dekoráció hajtogatására.

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Esemény időpontja:2016.06.12 14:30 - 16:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör