Programok

Régészet napja a Laczkó Dezső Múzeumban


Régészet napja a Laczkó Dezső Múzeumban (2017.05.26 09:00 - 16:00)

2016. május 26-án, pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban és egy különleges helyszínen: az egykori Jutasi úti feltárás helyszínén (Veszprém, Jutasi út találkozó a körforgalom Gól utcai kihajtója mellett) várják a Régészet Napja alkalmából az érdeklődőket. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2017. máj. 26. péntek 9:00 - 16:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
 

Program:

DÉLELŐTT

9.00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (8200 Veszprém Erzsébet sétány 1.)

Kincskereső játék a Szent Miklós-szegen

Egy izgalmas kincskereső keretében mutatjuk be a gyerekeknek, hogyan lehet a régmúlt közösségeit régészeti módszerekkel kutatni. A fiatal közönség betekinthet a régészek munkájába, megismerheti egy avar temetkezés jellemző tárgytípusait.  Mindezt egy kalandos játékra felfűzve a múzeum körül, amiben a gyerekek megtapasztalhatják a keresés és találás izgalmait és örömeit. 

Programvezetők: Barati Piroska, régész és Ritecz Tímea régésztechnikus

bejelentkezett diákcsoport számára

 

14.00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (8200 Veszprém Erzsébet sétány 1. )

ÉTEL / ÉLET - Kalandozás a gasztronómia világában

Előzetes jelentkezés szükséges a csirkeorsi@ldm.hu címen, 2017. május 25-én 16 óráig!

Reggel, délben, este hét közben, hétvégén, ünnepeken asztalhoz ülünk. Örömünkhöz és bánatunkhoz is hozzátartozik az evés-ivás. Másképpen étkezünk a hétvégi pihenőnapokon, szabadságunk ideje alatt vagy utazás közben. Az éhséget minden korban, időszakban csillapítani kellett.  A biológiai szükségleten túl az étkezés rituális, művészi , olykor túlzó, hedonista formát is öltött/ölthetett.

 A történelem írott és tárgyi forrásait tanulmányozva egy sor érdekes és értékes információt meríthetünk az elmúlt idők életéről, étkezési szokásairól.  Az eszmei áramlatok, egy-egy kor divatja is megnyilvánul a táplálkozásban.  A múzeum időszaki tárlatán ezeket az emlékeket járjuk körbe a látogatókkal.

Programvezető: Csirke Orsolya, régész

 

DÉLUTÁN

15.00

Őskori település a lakótelep alatt. Szellemidézés az ásatás helyén.

Helyszín: Veszprém, Jutasi út
Találkozó a körforgalom Gól utcai kihajtója mellett

 

A Jutasi út melletti füves terület egy 6500 éves település maradványait őrzi. A korábbi években folytatott ásatások alapján ismerjük a település házait, az őskorban ott élt emberek használati tárgyait.

Az eredeti helyszínen idézzük meg elődeink életét, sőt a feltárt temetkezések ré-vén magukat a falu lakóit is. A 2003-ban a Jutasi út mellett 8 000 m2-t tárt fel a Laczkó Dezső Múzeum egy 30 hektár kiterjedésű őskori településből. Az egészhez képest elenyészően kicsi ez a felület, mégis elegendő ismeret volt szerezhető a város területén korábban élt egyik legjelentősebb település történetéről, szerkezetéről, beépítettségéről. A leletanyag alapján mintegy 200 évig állt fenn ez a település, majd évszázadokkal később újabb telepesek jöttek és a régi helyén felépítették a házaikat.

Az előadás során végigjárjuk a feltárás területét, képeken mutatjuk be a leleteket és azt, hogy milyen lehetett az élet évezredekkel ezelőtt.

Programvezető: Regenye Judit

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.05.26 09:00 - 16:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör