Programok

Sergei Khachatryan – hegedű
Lusine Khachatryan – zongora

Schumann: a-moll zongoraverseny Op. 54
Hacsaturján: Hegedűverseny

Közreműködik: Mendelssohn Kamarazenekar
Vezényel: Madaras Gergely

Sergei Khachatryan

„…Valóban kiváló teljesítmény technikai értelemben, az biztos, de ami fontosabb, az interpretáció mélységét illetően is az. A tökéletes csendben induló néhány hang nem hagy kétségek között: Khachatryan valamilyen éteri birodalomból csalogatja ide őket...”
Tim Smith, The Baltimore Sun, 2016. február 1.

Sergey Khachatryan Örményország fővárosában, Jerevánban született zongorista-zenepedagógus szülők gyermekeként. Hatévesen kezd hegedülni. 1993-ban röviddel azután, hogy a család Németországba költözik, a Würzburgi Zeneakadémia hallgatója, majd 1996-tól Josef Rissin irányítás alatt folytatja tanulmányait Karlsruhéban a Zeneakadémián.
Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Sibelius Versenyen Helsinkiben, ahonnan a valaha indult legfiatalabbként hozza el az első díjat. Ugyanebben az évben megnyeri a Nemzetközi Ludwigh Spohr Versenyt Freiburgban, és második lesz az Indianapolisi Nemzetközi Hegedűversenyen. Szólistaként az első meghívásokat elsősorban Angliából kapja, együtt dolgozhat a Royal Filharmonikusokkal, a City of Birmingham Szimfonikus Zenekarral és a BBC Filharmonikusokkal Londonban. 2005-ben átveheti az első díjat a legjelentősebbnek tartott hegedűversenyen, az Erzsébet Királynő Versenyen Brüsszelben.
Ezt követően a Nippon Music Alapítványtól kölcsönkapja az 1708-ban Stradivari által készített „Huggins” hegedűt. Azóta fellépett a Concertgebouw zenekarral Amsterdamban, a New Yorki Fiharmonikusokkal, a Clevelandi Szimfonikus Zenekarral, mindhárom alkalommal Kurt Masur vezényletével, a Boston Szimfonikusokkal Bernard Haitink, a Los Angeles Filharmonikusokkal, a Tonhalle Szimf. Zenekarral Zürichben, a Berlini Filharmonikusokkal és a San Francisco Szimf. Zenekarral Michael Tilson Thomas irányítása alatt. Sergey Khachatryan ma egy 1740-ben készült Guarneri hangszeren játszik.

Lusine Khachatryan

„… egy remek zongorista, nagy hanggal és zongora-perzselő technikával…”
New York Times

Az örmény származású zongoraművésznő, mint a „a billenytűk poétája” jelöli ki helyét a zenei világban. Szülei mindketten zongoristák, magától értetődően első leckéit tőlük kapja. 2008-ban szerez mesterdiplomát a Karlsruhei Zeneakadémián zongoraművész és kamarazene szakon. Művészi karrierjét számos versenyhelyezés, elismerés és ösztöndíj fémjelzi; miután díjat nyer Olaszországban a „Cittá di Ostra” és a „Cittá di Marsala”, majd a „ II Concours Européen de Piano 2009 “ versenyen Normandiában, nemzetközi pályafutása nagy lendületet vesz. A világ leghíresebb koncerttermeinek, mint az „Alte Oper“ Frankfurt, a Liederhalle Stuttgart, a Laeisz Halle Hamburg, a Tonhalle Zürich, a Concertgebouw Amsterdam, a Louvre, a Théâtre du Châtelet und Théâtre des Champes-Élysées Paris, a Wigmore Hall London, Flagey und Palais des Beaux Arts Brüssel, a National Concert Hall Dublin, a Palau de la Musica Barcelona, a Auditorio Nacional Madrid, a Carnegie Hall New York, az Oscar Peterson Hall Montreal, Oji Hall Tokio közönsége gyönyörködhet játékában. Emellett rendszeres vendége különböző rangos zenei fesztiváloknak Németországban, Schweizban, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Libanonban és Cipruson. Gyakori kamarapartnere hegedűművész bátyja, Sergey Khachatryan. Közös debütáló CD felvételük 2002-ben jelent meg az EMI Classics kiadónál. Ezt követően vették lemezre César Franck és Dimitrij Sosztakovics hegedűszonátáit, 2013-ban pedig Brahms összes hegedű-zongora szonátáját. Lusine Khachatryan néhány éve egy teljesen egyedülálló műfaj létrehozásán fáradozik, melynek a „Zongoraszínház” nevet adta. A színművészetet és a klasszikus zongorajátékot ötvöző izgalmas kísérlet során a zene a színházi miliőben csendül fel, és kap merőben új dimenziót, intenzitást. Eddig négy „zongoraszínházi” produkciót írt és rendezett, köztük Schiller Stuart Máriájának adaptációját.

Mendelssohn Kamarazenekar

A Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész irányításával 1985-ben jött létre a gazdag zenei múltú történelmi városban, Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a XX. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, ill. magyarországi bemutatója is fűződik nevükhöz.
A legkiválóbb hazai és külföldi szólisták, karmesterek működnek közre a zenekar koncertjein, közöttük Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Rost Andrea, Tokody Ilona, Szabadi Vilmos, Bálint János, Győriványi Ráth György. Közös produkciót mutattak be a Győri Balettel, s számos oratorikus művet adtak elő magyar illetve külföldi koncertkórusokkal.
Több turnén vettek részt Európa szinte minden országában, valamint Észak-, Közép- és Dél-amerikában. A világ nagy koncerttermei közül szerepeltek a milánói Verdi-teremben, a buenos aires-i Teatro Colon-ban, a new york-i ENSZ-palotában, s visszatérő vendégei voltak a londoni St. John’s és a St. Martin-in-the-Fields koncertsorozatoknak.
Az együttes nyitottságára jellemző, hogy gyakran lép fel jazz-muzsikusokkal, illetve a könnyűzenei élet kiválóságaival is, így többször koncerteztek már Jacques Loussier és a Play Bach trio, Joe Muranyi, Bobby McFerrin, Snétberger Ferenc, Tátrai Tibor valamint Fred Hersch közreműködésével. Számos koncertjüket közvetítette a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a France 3, különböző amerikai TV és rádióállomások, s a Szlovén Nemzeti Rádió és Televízió. Első CD-jüket a Hungaroton Classic adta ki, azóta több CD-jük, valamint DVD-jük jelent meg Magyarországon, Angliában, az USA-ban és Szlovéniában. A Mendelssohn Kamarazenekart művészi munkájának elismeréseképpen 2010-ben Bartók–Pásztory díjjal tüntették ki.

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
E-mail: info@auerfesztival.hu
Telefonszám: +36 88 889 189
Honlap: http://auerfesztival.hu/hu/
Esemény időpontja:2016.08.06 20:00 - 22:00
Szervező neve: Mendelssohn Kamarazenekar
Szervező címe: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Szervező tel.: +36 88 889 189
Szervező E-mail: info@auerfesztival.hu
Szervező Weboldal: http://auerfesztival.hu/hu/
Érdeklődési kör