Programok

Tárlatvezetés Gerhes Gáborral A négy elem című kiállításán


Tárlatvezetés Gerhes Gáborral A négy elem című kiállításán (2017.09.19 17:00 - 19:00)

Gerhes Gábor A négy elem című kiállításán tart tárlatvezetést a Művészetek Háza Veszprém / Csikász Galériában (Veszprém, Vár u. 17.) 2017. szeptember 19-én, kedden 17 órától. Bővebben Rövidebben

A tárlat 2017. szeptember 30-ig tekinthető meg.

 

A Négy Elem.

A magyar konceptuális művészet egyik legfontosabb hazai képviselőjének, Gerhes Gábornak a Veszpémi Csikász Galériában megnyíló egyéni kiállítása egy koncentrált válogatás a művész utóbbi években készült munkáiból. A művek nagy része a Nemzetközi Műkritikusok Szövetsége (AICA) által az év kiállításának címzett 2013-as Trafó Galéra-beli Neue Ordnung, valamint a 2015-16-ban a budapesti Robert Capa Fotográfiai Központban megvalósult nagysikerű Jelentés című kiállítás anyagából kerültek ki, kiegészülve  újabb művekkel, közülük néhány a nagyközönség számára most lesz először látható.

Gerhes sokoldalú művészetének – mely a fotográfián, és az installáción keresztül széles skálán terjed – legfontosabb jellemzője, olyan sajátos, jelentésgyártó mechanizmusok befogadására alkalmas térek kialakítása, amelyekben a történelem egyszerre fiktív és valós, privát és kollektív, kortalan és korhoz köthető. 

A Gerhes-féle archívumban egyszerre van jelen a kísértetiesség (Unheimlich) és az irónia, a homályosság és a banalitás, a kegyetlenség és a szentimentalizmus. Ebben a rendben valamennyi elem megközelíthető a nyelvi konstrukciók, illetve a képi reprezentációk felől – bármerre indul a néző, minden a történelmi összefüggésekre épülő jelentésbe torkollik.

A folyamatos jelentésgyártás azonban nem vezet egyértelmű kijelentésekhez, hanem mindenekelőtt további kérdéseket vet fel. Akár a kiállítás címét adó mű, a XX. századi festészet leghirhedtebb alkotása, Hitler kedvenc festője: Adolf Zieglernek az 1937-ben készült A négy elem című művének Gerhes-féle video-parafrázisa. Vagy a vaddisznóbőrökből készült felvonulási zászlók, a rajtuk ovasható fém feliratokkal (Eternal Light, Immediate Enlightenment, Infinite Liberation). De ide soroható az a képzeletbeli titkos társaságok működéséről készült baljós fotósorozata, melyeknek tagjaira egyszerre süthető rá az illuminátus, a szabadkőműves, a jezsuita, a kommunista, a terrorista vagy a földönkívüli bélyeg.

Mindez a kiállítás látogatóját az otthonosság és a viszolygás kettős érzésével tölti el, a felkínált asszociációk és utalások által összeálló kép segítségével megkísérelheti elkülöníteni a dokumentumot a fikciótól, a játékot a tragédiától*.


info: +36 88 425204
http://arthouseweb.hu/index.php/kiallitasok/csikasz

Cím: 8200 Veszprém, Vár utca 17.
Esemény időpontja:2017.09.19 17:00 - 19:00
Szervező neve: Művészetek Háza Veszprém
Szervező címe: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Szervező tel.: +36 88 425 204
Szervező E-mail: nemethorsolya@arthouseweb.hu
Szervező Weboldal: http://www.arthouseweb.hu
Érdeklődési kör