Programok

Törékeny Csodák - Kremmer Dezső tojásfaragó kamarakiállítása


Törékeny Csodák - Kremmer Dezső tojásfaragó kamara kiállítása (2017.04.06. - 2017.06.25.)

2017. június 25-ig megtekinthető a Laczkó Dezső Múzeumban Kremmer Dezső tojásfaragó kamara kiállítása. Bővebben Rövidebben

2017. április 15. szombat

Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Locsolásért Pirostojás

Pirostojásért Múzeum

Hozzatok magatokkal egy saját díszítésű akasztóval ellátott tojást, látogassátok ingyenesen a Laczkó Dezső Múzeum Törékeny csodák kiállítását!


 

„Ha egy valaki megnézi, és azt mondja, hogy tetszik, akkor már jó, akkor már megérte. Ha már ketten mondják arra a munkámra, hogy szép, akkor már boldog vagyok!” (Kremmer Dezső)

Kremmer Dezső tojásfaragó a Szlovákia Bény településen él és alkot. Egészségének megromlása következtében vált rokkant nyugdíjassá. A korábbi dolgos hétköznapok után a hirtelen jött szabadidő hatékony kihasználására kezdett el elfoglaltságot keresni magának, így fordult a tojásfaragás felé. A tojásfaragó tevékenységben a megváltozott munka képességét is aktívan ki tudta használni, előnyére formálni. Az egyedülálló technikát saját maga fejlesztette ki, az egyszerű mintáktól eljutott a csipkeszerű törékeny csodákig. Az alkotó nem tartja magát művésznek, inkább tojásfaragó, vagy, ahogy magáról mondja: „a tojások szerelmese”.

A különböző tojások jó alapanyagul szolgálnak a dísztárgyainak, „tojás kisplasztikáinak”. Fantáziája, kreativitása határtalanságát bizonyítja, hogy a mintákat ritkán rajzolja meg előre. Általában a faragás folyamata közben alakítja ki a mintákat. Sosem készül két egyforma darab, minden csoda egyedi. A modern vonalvezetésű faragott tojásokat az utóbbi időben Swarovski kristályokkal, aranyozással is díszíti. A gyűjtemény darabjainak alapanyaga kacsa-, liba- és a tyúktojások mellett megtalálható a fürj, strucc és emu tojás is. Számos kiállítása volt már Szlovákiában és Magyarországon is. A kiállításon közel 200 alkotás „Törékeny Csoda” tekinthető meg.

Lipéczné Karsai Henrietta
néprajzos muzeológus 

 

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A kiállítás megtekinthető 2017. június 25-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2017.04.06. - 2017.06.25.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör