Programok

"Történeti változás az őskorban - Honnan tudjuk, amit tudunk az őskori történelemről? "


"Történeti változás az őskorban - Honnan tudjuk, amit tudunk az őskori történelemről? " (2018.01.09 16:30 - 18:00)

A Múzeumi Szabadegyetem januári előadására 2018. január 9-én, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum. Bővebben Rövidebben

Időpont: 2018. jan. 9. kedd 16:30 - 18:00
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

 

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás az őskorban lezajlott történeti változásokkal foglalkozik. A téma dr. Regenye Judit, régész előadásában kerül bemutatásra.

 

A címben feltett kérdés megválaszolásához újabb kérdéseket kell feltennünk. Mi a történelem? Beszélhetünk-e történelemről az őskorban? A történeti megismerésnek milyen forrásai adottak az őskort kutató számára?

A régészeti feldolgozás célja minden esetben a történeti rekonstrukció, melyhez az anyagi kultúra szolgál elsődleges forrásként. Az anyagi kultúrának történeti rekonstrukcióhoz való használata azon a gyakran alkalmazott feltevésen alapul, hogy az anyagi kultúrában felismerhető rendezettség a társadalomban meglévő szerkezetek lenyomata, tehát ha felismerjük ezeket az egyezéseket/különbségeket, akkor következtetéseket vonhatunk le belőlük a társadalomra, annak működésére vonatkozóan. Az anyagi kultúrán alapuló történeti rekonstrukciónak megvannak persze a korlátai. Sokkal statikusabbnak mutatja a múltat, mint az a valóságban lehetett. Ezt a tényt szem előtt kell tartanunk, mint ahogy azt is, hogy gondolkodási kategóriáink minden bizonnyal eltérnek őseink kategóriáitól, tehát a rekonstrukcióhoz forrásul szolgáló tárgyak mást jelentettek akkor, mint most. De bármennyire korlátozott is a tárgyi emlékanyagnak mint történeti forrásnak az értéke, a régészeti leletek mégiscsak hidat alkotnak az akkor és most között.

Az előadás egy jelentős korszakváltás, a neolitikumból a rézkorba való átmenet bemutatásával illusztrálja a régészeti forrásokon alapuló történeti rekonstrukció lehetőségét. 

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Esemény időpontja:2018.01.09 16:30 - 18:00
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör