Aktualitások

Újjáépült a Bakonyi Ház


Újjáépült a Bakonyi Ház

Befejeződött a tavaly ősszel, 2013. november 30-án leégett Bakonyi Ház kiállítóhely helyreállítása. A munkálatok körülbelül két hónapot vettek igénybe. A ház várhatóan 2015. május 18-án, a Múzeumok Világnapján nyitja meg újra kapuit. Bővebben Rövidebben

A házat ért tűzeset következtében keletkezett károk helyreállítását az épület biztosítási kerete, valamint a Veszprém város által a Magyar Állam „Vis major" alapjából lehívott forrása fedezték. A helyreállítás költségei a romeltakarítással együtt elérik 20 millió forintot.

A 2013 telén ideiglenes védő tetőszerkezet került a házra, hogy az épület száradhasson. Ezt a szerkezetet lebontották, és 2014. szeptember 17-én a VEMÉVSZER Kft. munkatársai hozzákezdtek a tavaly novemberben esett tűzvész okozta károk kijavításához és a tetőzet felépítéséhez. Az épületet újra nádazták, a megsüllyedt födémet a helyére húzatták, a füsttől kormos falakat átmeszelték. Az épület belsejében esett károk miatt cserélték a padlózatot és a Laczkó Dezső Múzeum restaurátorai közreműködésével az oltáskor tönkrement cserépkályhát is visszaállították.

A város a Laczkó Dezső Múzeummal közösen sikeres ALFA pályázatot adott be, így megvalósulhatott egy régóta dédelgetett álom: az épület első ütemben korszerű temperáló fűtést kapott, a jövőben pedig biztonságtechnikai fejlesztések is történnek, hogy a sajnálatos tűzeset többször ne ismétlődhessen meg.

Elkészült az épület falfűtése, amely lehetővé teszi, hogy a Bakonyi Ház az év minden napján fogadhassa a látogatókat. A legnagyobb kihívást a tetőszerkezet pótlása jelentette, hiszen nagyon nehéz volt hozzáértő nádfedőt és megfelelő mennyiségű nádat találni, azonban mára az a munka is elkészült.

 S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a korszerű fűtési rendszernek köszönhetően jövőben már a téli időszakban is nyitva lesz a Bakonyi Ház a látogatók előtt. A múzeum kollégái jelenleg is azon dolgoznak, hogy minél több színes programmal töltsék meg az épültet ebben az időszakban is. A fűtési rendszer mellett újdonság lesz a tavasszal elkészülő botanikus kert, ahol a legfiatalabbak ismerkedhetnek a dísznövények és haszonnövények termelésével, a kiállítótérben pedig interaktív elemekkel találkozhatnak majd a látogatók. A Bakonyi Ház várhatóan a megmenekült kiállítási tárgyak restaurálása után, a múzeumok világnapján, május 18-án nyitja meg a kapuit.

 S. dr. Perémi Ágota hozzátette, hogy a házat a jövőben kamerákkal is védeni fogják. Az igazgató szerint nagyon fontos, hogy mi, veszprémiek is odafigyeljünk arra az épületre, amely túlélte a második világháborút is.

Forrás, kép: vehir.hu

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://www.ldm.hu
Érdeklődési kör