Programok

Weöres Sándor - A megmozdult szótár cmíű kiállításmegnyitó a Laczkó Dezső Múzeumban


Weöres Sándor vándorkiállításásának megnyitója a Laczkó Dezső Múzeumban (2016.01.22. - 2016.04.17.)

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2016. január 22-én, pénteken 15 órakor nyitja meg WEÖRES SÁNDOR – A MEGMOZDULT SZÓTÁR című kiállítását. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum nagysikerű interaktív vándorkiállítása. Bővebben Rövidebben

 Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján olyan vándoroktatásra is alkalmas kiállítást hoztak létre a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai, amely az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.

 A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés verslehívó koppintásra… és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget.

 Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket.

 A tárlat hagyományos részében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzba. Ezeket a tematikus elrendezésben szereplő témaköröket a kiállítás elsősorban Weöres Sándor levelezésén, vallomásain keresztül mutatja be, az ő szavait idézi, ha a családjáról, mestereiről, tanárairól, az irodalmi életről, történelmi, politikai eseményekről vall. A tárlat bemutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött, Weöres Sándorhoz kapcsolódó kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat, valamint a társintézményekben fellelhető dokumentumokat.

 

Weöres Sándor – A megmozdult szótár c. vándorkiállítás
Megnyitó: 2016. január 22. 15:00
A kiállítás megtekinthető 2016. április 17-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

Cím: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
E-mail: info@ldm.hu
Telefonszám: +36 88 426 081
Honlap: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Esemény időpontja:2016.01.22. - 2016.04.17.
Szervező neve: Laczkó Dezső Múzeum
Szervező címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Szervező tel.: +36 88 426 081
Szervező E-mail: info@ldm.hu
Szervező Weboldal: http://laczkodezsomuzeum.hu/
Érdeklődési kör