Programok

YURI BASHMET – mélyhegedű
XENIA BASHMET – zongora

Schubert: a-moll Arpeggione szonáta D. 821
Brahms: f-moll szonáta op. 120 No. 1
Sosztakovics: Brácsaszonáta op. 147

Yuri Bashmet

„…Az est fénypontja Schnittke Brácsaversenye volt; ez a finom, lírai remekmű a páratlan Yuri Bashmet számára íródott. Hitelesebb előadást hallani lehetetlen, kifinomultabbat elképzelhetetlen…” 
Evening Standard (BBC Proms)

1953-ban Rosztov-na-Donu városában született Oroszországban. Gyerekkorát az ukrajnai Lvivben töltötte egészen a Moszkvai Konzervatóriumi tanulmányinak kezdetéig.
Nemzetközi karrierje 1976-ban kezdődött, miután megnyerte a Müncheni Brácsaversenyt. Azóta minden jelentős zenekarral dolgozott, a Berlini és a Bécsi Filharmonikus Zenekarral, a Royal Concertgebouw Zenekarral, a Bostoni, Chicagói, New Yorki, Londoni Filharmonikusokkal és a Londoni Szimfonikusokkal, akik megrendezték a saját Yuri Bashmet Fesztiváljukat.
Több zeneszerzőt inspirált, hogy írjanak neki műveket, kivételesen jó személyes és szakmai kapcsolat fűzi Alfred Schnittkéhez, aki Brácsaversenyét Yuri Bashmeth számára komponálta, de mára szilárdan beépült a brácsarepertoárba.
2002 decembere óta vezető karmestere az újonnan alakult ’Novaya Rossiya’ Állami Szimfonikus Zenekarnak, de gyakran feltűnik más neves zenekarok, mint a Drezdai, és a Tokiói Filharmonikusok, vagy a Camerata Salzburg élén, koncertjeik szólistájaként.
A Moszkvai Szólisták alapítója, művészeti vezetője, szólistája. A világhírű kamarazenekart elragadtatással fogadták Moszkvában, Amsterdamban, Parisban, Tokióban, New Yorkban és a BBC Proms koncertjein Londonban.
Kamarazenészként olyan legendás művészekkel játszhatott együtt, mint Sviatoslav Richter, Gidon Kremer, Mstislav Rostropovich, Maxim Vengerov, Natalia Gutman, Viktoria Mullova vagy a Borodin Quartet. 
Megszámlálhatatlan felvétele közül a legemlékezetesebbek: Giya Kancheli Styx című műve a DG kiadónál, melyet Diapason d’Or díjjal, és Grammy jelöléssel jutalmaztak, Mozart Sinfonia Concertante felvétele Anne-Sophie Mutter, Brahms No.1. zongoranégyese Argerich, Kremer és Maisky közreműködésével, vagy éppen az Onyx kiadó számára a Moszkvai Szólistákkal elindított és a kritikusok által méltatott sorozat, amelyben egyebek mellett Sosztakovics kamaraszimfóniáit, Sztravinszkij és Prokofjev zenéjét hallhatja a közönség. Ez utóbbi felvétel Grammy díjat kapott.

Xenia Bashmet

Xenia Bashmet 1980-ban született Moszkvában. Ötévesen kezd érdeklődni a zene iránt, ami nem meglepő, hiszen zenész családban nevelkedett. Édesapja Yuri Bashmet, világhírű orosz brácsaművész és karmester, édesanyja hegedűművész.
A világhírű Gnyeszin Intézet különlegesen tehetséges gyerekek számára létrehozott osztályában végez, majd a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumban fejezi be posztgraduális tanulmányait, és szerez diplomát zongorakíséret és kamarazene szakon is. Több nemzetközi kamarazenei verseny díjazottja, 2004-ban elnyeri a ’Triumph’ ifjúsági díjat, 2010-ben a Legjobb zongorakísérő, három évvel később a Kiváló zenei kíséret különdíjakat a Nemzetközi ’Yuri Bashmet’ Versenyen.
Rendszeres vendég neves fesztiválokon: Young Stars of the 21st Century, December Evenings of Sviatoslav Richter, Moszkvai Ősz, valamint Rolandseck (Németország), Tours (Franciaország), Verbier (Svájc), Tanglewood (USA) Elba (Olaszország) nemzetközi zenei fesztiváljain. Európában, Japánban, az Egyesült Államokban és Izraelben koncertezik, olyan művészek kamarapartnereként, mint Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Natalia Gutman, Viktor Tretyakov.

Cím: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
E-mail: info@auerfesztival.hu
Telefonszám: +36 88 889 189
Honlap: http://auerfesztival.hu/hu/
Esemény időpontja:2016.08.03 20:00 - 22:00
Szervező neve: Mendelssohn Kamarazenekar
Szervező címe: 8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.
Szervező tel.: +36 88 889 189
Szervező E-mail: info@auerfesztival.hu
Szervező Weboldal: http://auerfesztival.hu/hu/
Érdeklődési kör