Programok

Zenei klub a könyvtárban


Zenei Klub a könyvtárban (2016.09.20 16:30 - 18:00)

A szeptemberi Zenei Klubban bemutatják a magyar jazz kiemelkedő egyéniségeit. Bővebben Rövidebben

2016. szeptember 20-án, kedden 16.30 órától
az Eötvös Károly Megyei Könyvtár
Közösségi terében
(Veszprém, Komakút tér 3., III. emelet)

A nagyszerű előadók, mint Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Bacsik Elek,
Szabados György, Vukán György, Tommy Vig, Martiny Lajos, Dresch Mihály, Oláh Kálmán, Ákos Stefi, Harcsa Veronika, Hajdu Klára mellett olyan együttesek egy-egy dala is felhangzik a közel kétórányi válogatásban, mint a Holéczy együttes, a Benkó Dixieland Band, a Syrius, a Rákfogó, a Hot Jazz Band, a Trio Midnight vagy a Modern Art Orchestra. 

A Zenei Klub témája szeptemberben a magyar jazz.

Az előzőekben felsorolt előadók mellett szó lesz a hazai jazztörténet kezdeteiről, a harmincas-negyvenes évek swing korszakáról, a bárok, lokálok, vendéglátóhelyek legnépszerűbb zenekarairól. Az ötvenes évek „halkan szóló jazz” ütemeiről, melyek a nyugati bebop és cool jazz hatására hamar lüktető, modern jazzdallamokká fejlődtek, majd beindultak a jazzfesztiválok.

A meghatározó rádióskorszakot is megemlítik, mellyel együtt felpezsdült a jazz klubélet, és a rock felől új szelek fújtak. Elmondják, hogy világsztárok érkeztek - és érkeznek a mai napig -, miközben a mainstream, az avantgárd és a fúziós jazz hangjaival ismerkedünk. Újabb fesztiválok születéséről adnak hírt most már egyre erősödő vidéki felhanggal. Közben megalakul a Magyar Jazz Szövetség, és a jazzoktatás egyetemi szintre emelkedik. Napjainkban az énekesek mellett hódít a jazzénekesnői új hullám, melyet a dixieland, a ragtime és a big band újjáéledése tesz 21. századi örökzöld jazzé.

Továbbá a Zenei Klubba érkezők belehallgathatnak a Zenemű- és médiagyűjtemény ritkaságaiba, és kvízjátékban is részt vehetnek, ahol értékes nyeremények várnak a legügyesebbekre.

Klubvezető: Kindler Krisztián

Helyben történő regisztrációt követően a rendezvény látogatása ingyenes.

A program során a könyvtár állományában megtalálható dokumentumokat mutatják be.

Cím: 8200 Veszprém, Komakút tér 3.
Esemény időpontja:2016.09.20 16:30 - 18:00
Szervező neve: Eötvös Károly Megyei Könyvtár
Szervező címe: 8200 Veszprém, Komakút tér 3.
Szervező tel.: +36 88 424 011
Szervező E-mail: ekmk@ekmk.hu
Szervező Weboldal: http://www.ekmk.hu
Érdeklődési kör